Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opera din Sydney nu va fi iluminată cu ocazia încoronării Regelui Charles: cum a argumentat guvernul australian decizia

sydneyoperahouse.com
Sydney operă

Decizia de a nu Ilumina Opera din Sydney pentru a marca încoronarea regelui Charles a fost o măsură de economisire a costurilor, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al guvernului statului New South Wales din Australia, citat de Reuters.

În întreaga Australie, unde regele Charles este şef de stat, rolul monarhiei este controversat. Ţara a organizat în 1999 un referendum privind transformarea în republică, la care 55% dintre alegători s-au opus, în timp ce sondaje mai recente au arătat niveluri diferite de susţinere, scrie news.ro.

În timp ce multe clădiri şi monumente publice, inclusiv Casa Parlamentului din capitala Canberra, vor fi iluminate în purpură regală sâmbătă seara pentru a marca încoronarea, Opera din Sydney, iluminată anul trecut pentru a comemora moartea reginei Elizabeth a II-a, nu se va afla printre ele.

"Guvernul din New South Wales consideră că a găsit echilibrul potrivit în ceea ce priveşte satisfacerea aşteptărilor comunităţii cu privire la comemorarea acestei ocazii, fiind în acelaşi timp atent la cheltuielile publice", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Duminică, festivităţile de la Casa Parlamentului vor include militari australieni care vor trage 21 de salve de tunuri şi un survol al forţelor aeriene australiene.

Premierul Anthony Albanese, aflat la Londra pentru încoronare, a declarat că va depune jurământul de credinţă faţă de regele Charles în cadrul ceremoniei, deşi este republican.

"Vreau să văd un australian ca şef de stat al Australiei ... Asta nu înseamnă că nu poţi să nu ai respect pentru instituţie, care este sistemul de guvernare pe care îl avem", a declarat Albanese vineri pentru postul public de televiziune ABC.

Pe lângă Australia, regele Charles este şef de stat în Noua Zeelandă şi în alte 12 regate din Commonwealth în afara Regatului Unit, deşi rolul este în mare parte ceremonial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.