Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operație spectaculoasă: tumoră MAMUT, extirpată de ȘASE medicii din Iași, din creierul unei paciente

Freepik.com
operație, chirurgi

O echipă de şase specialişti de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a efectuat o intervenţie chirurgicală în timpul căreia au eliminat o tumoră cerebrală gigant, pacienta fiind o femeie de 47 de ani din Botoşani, care a primit astfel o nouă şansă la viaţă.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr Lucian Eva, coordonatorul echipei care a efectuat intervenţia, a spus, vineri, că femeia a venit la unitatea medicală după ce a început să aibă mai multe migrene, dureri de cap foarte intense, conform Agerpres.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ trei ore, iar specialiştii neurochirurgi au folosit tehnologia modernă, utilizând preparatul Gliolan pentru a creşte calitatea vieţii pacientei.

"Pacienta are vârstă de 47 de ani. În urma investigaţiilor făcute s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar şi foarte voluminoasă, de aproximativ 10 centimetri. A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora. Pentru aceasta am folosit tehnologia modernă. Am utilizat intraoperatoriu fluorescenţa prin 5-ALA - preparatul Gliolan. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reuşit o localizare, delimitare şi implicit o rezecţie de 98% a tumorei, îmbunătăţind prognosticul şi crescând calitatea vieţii pacientei. Acest preparat este o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai uşor tumora de ţesutul sănătos din jur. Medicina este astăzi într-un proces permanent de schimbare. Vorbim despre un nou concept, medicina axată pe pacient. În Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi pacientul nu mai este numai obiectul muncii echipei medicale, ci partener al echipei medicale, participă efectiv la actul medical în sine. Pe viitor avem în vedere să ne axăm şi pe calitatea vieţii pacientului, un alt concept important", a explicat dr Lucian Eva.

Acesta a subliniat că medicina viitorului va fi una robotizată şi personalizată, pacientul fiind prioritatea şi centrul echipei medicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.