Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operaţiune de amploare SUA-Elveţia: Oficiali FIFA, arestaţi la Zurich

fifa

Autorităţile din Elveţia au început o nouă serie de arestări, joi, în ancheta de corupţie în fotbalul internaţional, condusă de oficiali din SUA. Peste 10 oficiali vor fi puşi sub acuzare, potrivit forţelor de ordine, aproape dublând amploarea cazului care a dat peste cap organizaţia ce gestionează miliarde pe dolari din fotbal.

Unele arestări au avut loc la acelaşi hotel luxos unde ceilalţi oficiali FIFA au fost arestaţi în luna mai. Poliţia elveţiană a intrat în hotelul Baur au Lac prin uşile laterale, la ora locală 6.00. Un manager al hotelului le-a spus vizitatorilor din lobby că trebuie să părăsească proprietatea din cauza unei "situaţii extreme", potrivit New York Times.

Poliţiştii vizează actuali şi foşti oficiali ai FIFA, cu acuzaţii care includ înşelătorie, fraudă, spălare de bani, potrivit autorităţolor. Noile acuzaţii vor lovi puternic mai ales în oficiali din fotbalul din America Centrală şi de Sud.

Arestările, care au loc în timp ce liderii FIFA se reunesc la Zurich, au şi rolul de a aminti că, în ciuda promisiunilor de reformare, oficialii de rang înalt din fotbal rămân sub un control juridic intens în cadrul anchetei, mai notează publicaţia americană.

Nu este clar cine a fost arestat, dar oficiali din cadrul forţelor de ordine au declarat că lista nu îl include pe Sepp Blatter.

În luna mai, oficialii SUA au anunţat o anchetă care vizează 18 persoane din 12 ţări. Anchetatorii au vorbit despre două decenii de corupţie în care oficialii au aranjat concursurile pentru organizarea Cupei Mondiale şi au oferit contracte de marketing şi de televizare a competiţiilor în schimbul mitei plătite prin operaţiuni financiare complicate şi serviete pline cu bani. După izbucnirea scandalului, Sepp Blatter a anunţat că demisionează de la conducerea FIFA.

Departamentul de Justiţie al SUA este aşteptat să dea detalii despre noile puneri sub acuzare în acest caz, potrivit unor oficiali care au vorbit sub protecţia anonimatului. FBI şi agenţiile de taxe din SUA, împreună cu procurorii federali din New York, au derulat ancheta pe parcursul mai multor ani. Aceştia au promis în primăvara anului 2015 să scape FIFA de coruţie.

Melanie Newman, purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie al SUA, nu a dorit să facă niciun comentariu joi dimineaţa.

Membrii Comitetului Executiv al FIFA se întâlneau în această săptămână în Zurich pentru a aproba măsurile de reformă. FIFA este sub presiune nu numai din partea investigatorilor, ci şi a sponsorilor. Cinci dintre sponsorii Cupei Mondiale, inclusiv Adidas, MdDonald's şi Coca-Cola, au semnat o scrisoare prin care cer ca FIFA să asigure supravegherea independentă a implementării reformelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.