Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

"Operaţiunea Autobuzul". Cum se împuşcă Justiţia în picior implicându-se în campania electorală

autocar_referedum

Vineri, 24 octombrie 2014, 288 de persoane din județele Teleorman, Vrancea, Olt și Dolj au fost luate de acasă la trei noaptea, urcate în autocare şi deplasate la Bucureşti pentru a depuse mărturie în Dosarul Referendumului (foto: adevarul.ro). Persoanele respective nu comiseseră nici o infracţiune. Pur şi simplu, ele nu se prezentaseră la vot, în 29 iulie 2014, ziua Referendumului, însă au fost trecute de preşedinţii secţiilor de votare la prezente.

Rechizitoriul procurorilor conţine mai multe elemente bizare. Singurul responsabil de fraudarea referendumului este considerat Liviu Dragnea. Din cele 522 de pagini ale rechizitoriului, doar 40 sunt dedicate Cazului Liviu Dragnea. Din acestea 40 de pagini, doar jumătate se ocupă de probe. Celelalte conțin considerațiile sociologice, filosofice şi politologice ale procurorului. 482 de pagini, într-un fel, întreg Rechizitoriul, se ocupă de fraudarea Referendumului în unele secţii de votare din Olt, Vrancea, Teleorman, Gorj, scrie jurnalistul Ion Cristoiu, într-o analiză publicată pe evz.ro.

Rechizitoriul mai conţinea o bizarerie. Cerea instanţei să fie chemate la Proces, drept martori, 506 persoane din localităţile suspectate, pentru a depune mărturie că n-au fost la vot, deşi au fost trecute ca prezente la vot. Sunt persoanele care, în vara lui 2012, au fost interogate la ieşirea din biserică, în văzul satului, de către procurorii DNA, într-o acţiune corectă juridic, dar atît de proastă ca imagine că înhățată de propaganda USL-istă, a fost una dintre cele responsabile de incredibila victorie a USL la scrutinul din decembrie 2012. N-a fost prea greu propagandei USL să prezinte acţiunea asta, corectă juridic, drept pedepsirea celor care votaseră împotriva lui Traian Băsescu. Astfel, acţiunea otova a DNA, aparent în favoarea lui Traian Băsescu, l-a lovit cumplit pe acesta şi, mai ales, a lovit cumplit PDL, mai scrie Cristoiu.

Persoanele aduse cu noaptea-n cap sunt martori şi nu acuzaţi. Ele au fost cărate la Bucureşti cu noaptea-n cap şi pentru că au boicotat cu sau fără voia lor Referendumul. Altfel spus, vina lor a constat în faptul că n-au ascultat de sloganele propagandei PSD de a merge la vot. Fiind vorba, aşadar, de cetăţeni care n-au avut altă vină decît aceea de a fi fost trecuţi, fără voia, şi fără ştiinţa lor pe liste, ca prezenţi, propagandei PSD i-a venit ca o mănuşă Operaţiunea ÎCCJ pentru a face caz de abuzurile Justiţiei împotriva celor care au votat împotriva lui Traian Băsescu, deşi, culmea! persoanele respective au respectat, voit sau nu, îndemnul lui Traian Băsescu de a boicota Referendumul.

Audierile au fost programate tocami cu o săptămînă înaintea primului tur, perioadă de maxim impact al oricărei diversiuni. Livia Stanciu, preşedintele I.C.C.J., a declarat presei că Justiţia din România nu ţine cont de efectele electorale ale acţiunii ei. Sub același semn a fost pusă și incredibila decizie a Înaltei Curți de a programa Procesul Ani versus Klaus Iohannis pe 18 noiembrie 2014, a treia zi după turul al doilea de scrutin al prezidențialelor.

Justiţia din România e oarbă. Da, dar aşa cum am mai scris, aude. Aude ce i se ordonă. Şi-n 2014 i s-a ordonat să se implice în campania electorală. Unii spun că Acţiunea în forţă a Justiţiei a avut drept scop să intimideze alegătorii PSD să iasă la vot. Alţii spun că, dimpotrivă, astfel de abuzuri au menirea de a scoate alegătorii PSD la vot.

Indiferent de efectele electorale un lucru e limpede: Astfel de Operaţiuni publice, indiferent dacă sînt sau nu corecte din punct de vedere juridic, sînt dezastruoase pentru încrederea românilor în Justiţie.

Procurorii DNA, ca şi judecătorii de la Înalta Curte nu trăiesc însă într-un glob de sticlă. În orice moment ei pot fi puşi cu botul pe labe de către Penali. Pentru ca să nu se întîmple aşa, ei au nevoie ca de aer de credința opiniei publice româneşti că sunt corecţi, cinstiţi şi profesionişti, că nu se vîră în păruiala electorală.

Implicarea evidentă a DNA, a Justiţiei în general în campanie, semnele tot mai clare că magistraţii vor să ne pună preşedintele, riscă să ducă la pierderea încrederii din partea opinie publice. Şi cînd magistraţilor li se va pune la îndoială independenţa, tare mă tem că nu va avea cine să-i apere, concluzionează Ion Cristoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.