Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea 'Marea spălare' - Peste 450.000 de persoane grațiate de președintele Coreei de Sud, inclusiv politicieni și afaceriști

Yonhap / AP / Profimedia
Yoon Suk Yeol

Președintele Yoon Suk Yeol a declarat marți că peste 450.000 de persoane vor beneficia de grațieri speciale cu ocazia Anului Nou Lunar, inclusiv cinci oameni de afaceri și șapte politicieni.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a aprobat marți planurile de grațiere a colaboratorilor fostei președinte Park Geun-hye, inclusiv a fostului șef de cabinet Kim Ki-choon și a fostului consilier pentru securitate națională Kim Kwan-jin, înainte de Seollal, sau sărbătoarea Anului Nou Lunar din Coreea de Sud.

Anunțul privind grațierea specială a venit la mai puțin de o săptămână după ce pedepsele cu închisoarea ale celor doi consilieri au fost confirmate de către instanțe, notează The Korea Herald.

Închisoarea de doi ani a fostului șef de cabinet a fost confirmată la 1 februarie pentru implicarea sa în includerea pe lista neagră a aproape 10.000 de personalități din domeniul divertismentului, culturii și artelor.

Condamnarea a venit la șapte ani după ce a fost pus sub acuzare pentru implicarea sa în supunerea artiștilor cu convingeri liberale din punct de vedere politic la investigații nedrepte și în refuzarea subvențiilor guvernamentale pentru aceștia. El nu se afla în arest în momentul în care a fost finalizat verdictul instanței. Cu toate acestea, Cho Yoon-sun, un alt fost consilier prezidențial și fost ministru al culturii, care a primit, de asemenea, o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru schema de includere pe lista neagră, nu a primit o grațiere specială.

Kim, în vârstă de 84 de ani, a fost condamnat anterior pentru că a exercitat presiuni asupra grupului de lobby de afaceri Federația Industriilor Coreene pentru a ajuta grupurile civice conservatoare în 2014 și 2015, când Park se afla la putere. El își terminase pedeapsa de un an de închisoare când a fost dat verdictul instanței supreme în 2020. Cazierul său penal pentru această chestiune a fost șters în cadrul rundei de clemență prezidențială de anul trecut. Cu toate acestea, fostul consilier a fost achitat în iunie 2023 pentru manipularea documentelor publice legate de catastrofa feribotului Sewol din 2014.

Sentința de doi ani a fostului consilier pentru securitate națională Kim Kwan-jin a fost, de asemenea, confirmată la începutul acestei luni. Bărbatul de 74 de ani, care a ocupat anterior și funcția de ministru al apărării, a fost condamnat pentru că a instruit membrii Comandamentului pentru operațiuni cibernetice al Ministerului Apărării să creeze peste 9.000 de comentarii politice online între 2011 și 2013 pentru a influența opinia publică, perioadă în care se desfășurau alegerile prezidențiale din 2012.

Fostul director al Biroului prezidențial pentru Securitate Națională este în prezent membru civil al comitetului prezidențial pentru inovații în domeniul apărării sub administrația conservatoare Yoon.

Alte vedete iertate de pedeapsă

Ei se numără printre cei 980 de prizonieri care au primit clemență, începând de miercuri. Printre aceștia se numără opt foști oficiali guvernamentali, șapte politicieni și cinci lideri de afaceri.

Seo Cheon-ho, fostul comisar al Agenției Metropolitane de Poliție din Busan, care a fost condamnat pentru manipularea opiniei publice pentru a păta reputația unui sindicat, va fi, de asemenea, grațiat. Doi generali majori în rezervă ai armatei din cadrul defunctului Comandament de Securitate a Apărării vor beneficia, de asemenea, de o grațiere specială, după ce au fost găsiți vinovați de spionarea civililor care și-au pierdut apropiații în dezastrul feribotului Sewol din 2014.

Viceministrul justiției, Sim Woo-jung, a declarat marți reporterilor că decizia de a grația foști oficiali de rang înalt a fost luată pentru a ajuta țara "să facă față conflictului social și să urmărească unitatea națională și pentru a le oferi persoanelor grațiate o șansă de a-și arăta devotamentul față de țara lor".

Ministerul Justiției a negat speculațiile potrivit cărora comisia externă a ministerului care stabilește cine trebuie grațiat și cei aleși să fie grațiați ar fi comunicat înainte de anunț.

Amnistia specială a fost acordată, de asemenea, pentru cinci antreprenori, printre care SK Inc. vicepreședintele senior Chey Jae-won și președintele LIG, Koo Bon-sang. Grațierea ar urma să îi șteargă de cazierul lor. Ministerul Justiției nu a dezvăluit identitatea celorlalți trei lideri de afaceri grațiați.

Atât lui Chey, cât și lui Koo li s-au ridicat restricțiile de angajare din cauza condamnărilor respective în 2021. Șase grupuri de lobby din mediul de afaceri au publicat marți o declarație comună potrivit căreia clemența va "ajuta la susținerea economiei naționale".

Clemență și pentru contravenienți

Ca urmare, aproximativ 6.200 de prizonieri vor fi fost grațiați în patru rânduri de când Yoon a preluat funcția în mai 2022.

Guvernul a confirmat, de asemenea, planurile de ridicare a sancțiunilor administrative pentru peste 450.000 de cetățeni, inclusiv furnizori de servicii alimentare, șoferi de autobuz, camionagii, pescari, funcționari publici și oameni obișnuiți cărora le-au fost invalidate permisele de conducere, începând de miercuri. Seulul intenționează, de asemenea, să elimine înregistrările privind întârzierile de plată a peste 2,9 milioane de persoane, inclusiv a proprietarilor de mici afaceri, începând cu luna martie.

În plus, Ministerul Justiției a dezvăluit că 942 de prizonieri au fost eliberați mai devreme pentru bună purtare la 30 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.