Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea 'Medusa': cum a lovit mega-alianța 'Five Eyes' direct în inima Kremlinului, chiar de Ziua Victoriei

five eyes

Operațiunea ”Medusa” a lovit în inima Kremlinului, chiar în ziua în care rușii sărbătoreau Ziua Victoriei. O coaliție de servicii occidentale denumită ”Five Eyes”, în frunte cu cele din SUA, au declanșat operațiunea ”Medusa” și au distrus rețeaua de software dăunător (malware), un program spion denumit ”Snake”.

"Un adevărat război este purtat împotriva patriei noastre!" a bubuit Vladimir Putin în fața mulțimii din Piața Roșie din Moscova în această săptămână. Cu toate acestea, chiar și în timp ce mașinile sale blindate și camioanele militare rulau pe pavaje în cadrul paradei anuale de Ziua Victoriei, experții cibernetici occidentali îi ofereau liderului rus ”un cadou de neuitat”.

Rețeaua de software rău intenționat (malware) Snake, folosită de agenția de spionaj FSB din Rusia, a fost scoasă din funcțiune marți de alianța de spionaj ”Five Eyes” din Occident, în cadrul unei operațiuni multinaționale cu numele de cod Operațiunea Medusa.

Prin această operațiune a fost dezactivat un instrument vital al Kremlinului pentru a interveni în alegerile din Occident, pentru a perturba companiile și pentru a culege informații despre rivalii Moscovei - punând capăt unei campanii de spionaj cibernetic care a durat două decenii și care a vizat fără discriminare atât companiile, cât și guvernele occidentale.

Ce este programul ”Snake”, buzduganul cibernetic al Kremlinului

În cadrul unei cooperări de referință între cele cinci puteri cibernetice preeminente ale Occidentului - Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și SUA - rețelele de calculatoare folosite pentru a controla piesa centrală a malware-ului Snake au fost scoase de pe internet, ceea ce a făcut ca agenții ruși să fie efectiv orbiți.

Paul Chichester, directorul de operațiuni al Centrului Național de Securitate Cibernetică, descrie Snake ca fiind "un instrument de spionaj extrem de sofisticat folosit de actorii cibernetici ruși, adăugând că Operațiunea Medusa a ajutat la expunerea tacticilor și tehnicilor folosite împotriva unor ținte despre care omologii săi americani susțin că includeau guvernele NATO și nenumărate corporații.

FSB a folosit Snake pentru a fura documente diplomatice sensibile dintr-o țară NATO, vizând, de asemenea, servicii financiare, producători critici și organizații media din întreaga lume liberă. De asemenea, a fost infectat și computerul personal al unui jurnalist anonim de la o companie media din SUA.

John Hultquist, șeful Mandiant Intelligence Analysis, deținut de Google, adaugă că, la un moment dat, FSB a folosit Snake pentru a spiona o campanie de hacking iraniană, ajutându-se în liniște de informațiile furate de la o organizație occidentală, chiar în timp ce iranienii se felicitau că au reușit o lovitură de stat în domeniul informațiilor.

Experții sunt de acord că Snake este unul dintre cele mai insidioase instrumente de acest gen. Hultquist descrie campania cibernetică drept "una pe care o cunoaștem de cel mai mult timp", precum și "probabil una dintre cele mai alunecoase și mai greu de urmărit".

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.