Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea 'Menai Bridge': ce se va întâmpla în momentul în care moare regele Charles al III-lea

cnn.com
regele charles

Regele Charles al III-lea a fost diagnosticat cu cancer, iar în Marea Britanie deja se discută despre ceea ce se va întâmpla după moartea regelui. La fel ca și în cadrul reginei Elisabeta, pentru regele Charles este pregătită o întreagă operațiune cu numele de cod ”Menai Bridge” și aceasta cuprinde toate detaliile procesiunii funerare, dar și modul în care succesorul la tron se va comporta, informează Independent.

Conform ofițerului regal însărcinată cu protecția, Simon Morgan, pregătirile pentru Menai Bridge au început la scurt timp după moartea Reginei. Într-un interviu pentru Today, acesta a declarat: ”Chiar Regele a menționat în discursul de acceptare că va avea acest rol pentru câte zile o mai avea.
Are 73 de ani, trebuie să ținem cont de acest lucru, așa că ne pregătim pentru ce va urma”, a declarat la acea vreme ofițerul regal.

Ziua în care regina a murit a fost numită Ziua Z, iar fiecare zi următoare a fost numită D+1, D+2 și așa mai departe. Potrivit documentelor dezvăluite, o "cascadă de apeluri" ar fi avut loc la câteva ore după moartea monarhului pentru a informa primul ministru, secretarul de cabinet și mai mulți miniștri de rang înalt și oficiali guvernamentali.

Este de așteptat ca Operațiunea Menai Bridge să aibă multe asemănări cu Operațiunea London Bridge.

Imediat ce Operațiunea Menai Bridge va fi în desfășurare, următorul în linia de succesiune la tron, William, Prinț de Wales, ar urma să devină rege alături de soția sa Kate Middleton, care va deveni Regina Consoartă.

Noul rege ar urma să se adreseze națiunii, așa cum a făcut Charles pe 9 septembrie, iar publicul va intra într-o perioadă de doliu național înainte de funeralii.

La fel ca în cazul reginei, primul ministru ar fi informat de către secretarul particular al regelui, la fel ca și Biroul Consiliului Privat al regelui.

Secretarii permanenți ai departamentelor vor primi un scenariu pentru a-i informa pe miniștrii guvernului, în timp ce secretarul de cabinet va trimite un e-mail înalților funcționari publici. După primirea acestui e-mail, steagurile de la Whitehall ar fi coborâte la jumătate de catarg.

De ce avem nume de cod pentru moartea unui membru al familiei regale?

Numele de cod pentru decesele regale au fost introduse inițial pentru a preveni scurgerea în presă a veștii morții înainte de anunțul oficial.

Folosirea numelor de cod a împiedicat operatorii de la centrala telefonică de la Palatul Buckingham să afle vestea înainte ca aceasta să fie făcută publică.

Cum a decurs Operațiunea London Bridge

În semn de omagiu pentru cei 70 de ani pe tron, sicriul monarhului a fost plimbat prin Scoția, de la Balmoral la Edinburgh, înainte de a fi așezat în Westminster Hall timp de patru zile, înainte de înmormântarea sa din 19 septembrie.

Peste 250.000 de persoane s-au revărsat pe străzile Londrei, formând o coadă oarecum ordonată înainte de a se alinia în sala veche din Palatul Westminster pentru a-și prezenta omagiile.

Sicriul regretatei regine a fost apoi dus la locul de veci în Capela memorială Regele George al VI-lea din Windsor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.