Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operațiunea „Recrutarea”: Tăriceanu scoate la înaintare artileria guvernamentală

Operatiunea Recrutarea Tariceanu scoate artileria guvernamentala

Operatiunea Recrutarea Tariceanu scoate artileria guvernamentala

Călin-Popescu Tăriceanu a început în forță o campanie de recrutare la nivel local. El a deschis larg ușile ALDE inclusiv nemulțumiților din PSD, deși, măcar la nivel declarativ, este pe aceeași lungime cu social democrații, a căror rămânere la guvernare o sprijină. Și pentru că a mai rămas mai puțin de un an până la primul scrutin de alegeri, Tăriceanu a scos la înaintare artileria grea: promisiuni mărețe de sprijin guvernamental la nivel local și funcții în deconcentrate, miniștri care iau la pas fiecare județ în parte și personaje controversate care asigură vizibilitatea partidului în presă.

În ALDE a început sezonul recrutrărilor masive, care se derulează pe baza unei strategii care  nu se va demoda niciodată: promisiunile de la nivel guvernamental. Creierul operațiunii este nimeni altul decât Călin Popescu-Tăriceanu, care și-a trimis cei patru miniștri să ia la pas fiecare județ în parte și să arunce în stânga și-n dreapta cu promisiuni. De la bani pentru școlile din fiecare județ, la fonduri pentru Agricultură și sprijin pentru mai multe funcții în deconcentrate, acestea sunt promisiunile cu care guvernamentalii lui Tăriceanu defilează în teritoriu. Daniel Constantin, Grațiela Gavrilescu, Andrei Gerea și Sorin Câmpeanu fac, în ultima perioadă, naveta în teritoriu, unde inaugurează sedii de partid și încearcă să recruteze cât mai mulți politicieni locali.

Și în unele locuri reușeșc, având în vedere că la Satu-Mare, de exemplu, ALDE l-a racolat inclusiv pe președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef.

La Dâmbovița, fost fief PDL, a fost nevoie de doi miniștri actuali pentru ca inaugurarea sediului de partid să devină un eveniment demn de apărut în presă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin și ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, au tăiat panglica sediului din Târgoviște și le-au dat directive membrilor de partid să racoleze „cât mai multă lume bună din județ”.

La Arad marea racolare a însemnat vicepreședintele filialei locale a PNL, Ionel Ciupe, un consilier local vocal și cu o bună vizibilitate în presa județeană. Atât Daniel Constantin, cât și Sorin Cîmpeanu, au purces în vizită la Arad, unde de asemenea au promis avantaje guvernamentale dacă organizația va obține un scor bun la alegerile locale din vara anului viitor.

ALDE Argeș își propune un scor 15 % la localele din 2016. Aici Tăriceanu nu s-a limitat doar la promisiuni, ci l-a propulsat pe tânărul Adrian Bughiu, un vechi membru PC, trecut la un moment dat la PDL si reîntors la partidul-mamă, drept secretar de stat al Ministerului Tineretului și Sportului. Numirea lui Bughiu a reprezentat pentru argeșenii din ALDE garanția promisiunilor îndeplinite, dar și pretenții mai mari. Astfel, dacă majoritatea partidelor au primit ordin de la centru ca la locale să obțină 10 procente, de la Argeș conducerea centrală are pretenții mai mari.

„Conducerea centrală a stabilit pentru judeţul Argeş ca obiectiv obţinerea a cel puţin 15% din voturi. De asemenea, ne propunem să obţinem 10 mandate de primari şi să dublăm numărul consilierilor locali pe care îi avem acum, respectiv să trecem de 220 de aleşi locali”, a declarat recent Simona Brătulescu, președintele PLR Argeș.

Un scor mai mare își dorește organizația ALDE Hunedoara, care țintește spre 20% la localele de anul viitor și se laudă că mai mulți primari și-au exprimat dorința de a se alătura alianței formate din PC și PLR, pe fondul nemulțumirilor legate de conducerea CJ Hunedoara.

„După alegerea noului preşedinte al CJ Hunedoara, mulţi membri liberali din judeţ s-au declarat nemulţumiţi şi vin spre noi, spre ALDE. (...) Sunt mai mulţi primari hunedoreni, consilieri independenţi care vor să ni se alăture.”, afirma președintele PLR Hunedoara, Adrian Peiu, în vara acestui an.

Deocamdată, la nivel de județ ALDE a reușit să îl racoleze pe directorul Teatrului de Artă, Nelu Ardelean, fost consilier local al PNL și fost președinte, pentru o perioadă, a organizației PRM, precum și pe Emanuel Clej, fostul președinte al PDL Deva, plecat din partid în urma conflictelor pe care le-a avut cu actualul vicepreședinte al CJ Hunedoara, Daniel Gligor. Ultima achiziție a ALDE Hunedoara este consilierul local Marian Muntean, fostul prim-vicepreședinte al organizației județene a PNL, care negocia trecerea în barca lui Tăriceanu de câteva săptămâni bune. Presa locală scrie că președintele suspendat al CJ Hunedoara, Mircea Moloț, cercetat penal pentru corupție, s-ar fi lăudat că este consultant politic pentru ALDE Hunedoara, informație credibilă având în vedere relația strânsă pe care acesta a avut-o întotdeauna cu Călin Popescu-Tăriceanu.

Graba celor de la ALDE de a face racolări a dus și la tensiuni cu prietenii social-democrați. În iunie, co-președintele ALDE, Daniel Constantin, declara la Vâlcea că ușile partidului sunt deschise inclusiv nemulțumiților în PSD și PNL.

„ALDE este alternativa pentru românii care nu se regăsesc în nici unul dintre cele două partide care domină scena politică românească. ”, a fost declarația cu care Constantin i-a supărat pe mai mulți lideri ai PSD.

Tensiuni între PSD și ALDE au apărut și la Prahova, după ce Iulian Teodorescu (ALDE) a fost desemnat primar interimar al municipiului Ploiești. Vicepreşedintele PSD Ploieşti, consilierul local George Botez, a vorbit despre „trădare” și „înţelegeri politice” şi a catalogat ALDE drept „un partid mic, apărut peste noapte şi de a cărui identitate nu prea suntem siguri”.

„Am ajuns dintr-un partid care deţinea majoritatea şi aveam primarul în funcţie să fim (...) remorcaţi la alt partid mic, apărut peste noapte. Noi am fost anunţaţi, într-o seară şi-n plic închis, care sunt mutările de făcut. (...) Nouă ni s-a spus: „el este primarul”.”, s-a plâns Botez la o ședință recentă a PSD Ploiești, potrivit Observatorului de Prahova.

Tensiunile se reglează însă la centru și la televizor. Dacă în teritoriu Daniel Constantin este desemnat să  propage ideea că ALDE va fi al treilea partid ca mărime din România, Tăriceanu a avut grijă să racoleze în rândurile sale și parlamentari controversați, tocmai pentru că aceștia au mare trecere la dezbaterile televizate și pot duce mesajul alianței mai departe. Ioan Ghișe, Varujan Vosganian, Ovidiu Silaghi sau fosta învățătoare grevistă Cristiana Anghel sunt doar o parte dintre figurile politice cu care ALDE defilează la nivel parlamentar. Tuturor parlamentarilor Tăriceanu a avut grijă să le garanteze, în timpul negocierilor, locuri eligibile pe listele de anul viitor și să le promită funcții importante, la nivel de comisii parlamentare și chiar la nivel de Guvern, dacă partidul va obține un scor care să îi permită să ridice pretenții la masa negocierilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.