Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operele de artă din colecţia fraţilor Morozov au revenit în Rusia, după o expoziţie de excepţie la Paris

lefigaro.fr
Morozov arta expozitie

Operele de artă din colecţia fraţilor Morozov aparţinând muzeelor ruseşti se află din nou în Rusia după o expoziţie de excepţie la Paris, au anunţat joi autorităţile de la Moscova, aceste capodopere fiind scutite de sancţiunile legate de războiul din Ucraina, relatează AFP.

Circa 200 de tablouri din aceasta colecţie au fost expuse timp de şase luni la Fundaţia Louis Vuitton, atrăgând 1,25 milioane de vizitatori, în pofida pandemiei.

Însă ofensiva rusă din Ucraina şi valul de sancţiuni care s-au abătut asupra Rusiei au alimentat temerile că repatrierea acestei colecţii în Rusia ar putea fi perturbată, în special din cauza restricţiilor impuse în sectorul logisticii şi transporturilor.

În cele din urmă, 65 de opere de artă de la Muzeul Ermitaj (Sankt Petersburg), precum şi 67 de la Muzeul Puşkin (Moscova), 33 de la Galeria Tretiakov (Moscova) şi două de la Muzeul Rus (Sankt Petersburg) au revenit pe teritoriul Rusiei, potrivit Agerpres.ro.

"Transportul către Federaţia Rusă a tuturor picturilor, lucrărilor grafice şi sculpturilor a durat aproape 20 de zile, iar ultimele vehicule au trecut graniţa rusă pe 2 mai", a scris pe contul său de Telegram ministrul Culturii, Olga Liubimova.

Ea nu a precizat ce rută au urmat lucrările în lipsa zborurilor între Uniunea Europeana şi Rusia şi având în vedere restricţiile rutiere.

Întreaga colecţie Morozov urmează să fie expusă în această vară la Moscova, la Muzeul Puşkin, a mai spus ea.

Două lucrări legate de oligarhii ruşi rămân deocamdată în Franţa din cauza sancţiunilor, la fel ca o a treia "din motive de securitate", deoarece aparţine unui muzeu ucrainean.

Colecţia, expusă la sediul Fundaţiei Louis Vuitton în perioada 22 septembrie 2021 - 3 aprilie 2022, conţine lucrări de Van Gogh, Gauguin, Renoir, Cezanne, Matisse, Bonnard, Monet şi Manet, alături de opere ale unor pictori ruşi precum Golovin, Korovin, Maşkov, Malevici, Melnikov, Repin şi Serov.

Aceste capodopere au fost colecţionate de fraţii Mihail şi Ivan Morozov, industriaşi pasionaţi de arta modernă de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.