Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPINIE Cel mai puternic străin al României

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam steag romania tricolor drapel

Este, fără doar și poate, cel mai cunoscut străin din România. A devenit simbol național într-o perioadă în care ajunsese omul cu cea mai mare încredere dintre personalitățile politice ale vremii, deși nu era politician, iar acum este printre cele mai detestate personaje. În numai câțiva ani, a schimbat polii, trecând de la cel pozitiv la cel negativ.

Toate cele de mai sus au un singur nume: Raed Arafat! Născut în Siria, crescut în Cisiordania, parte a Regatului Hașemit pe atunci, și ajuns în România la vârsta de numai 16 ani, în 1981, Raed Arafat a devenit, fără să greșim cu ceva, cel mai puternic străin al României. Străin, deși are cetățenia română. Străin pentru că nu are mentalitatea românilor.

Dar, hai să vedem cum am ajuns la concluzia că Raed Arafat este cel mai puternic străin al României. Însă, până acolo, vreau să clarific altceva: Arafat este al României pentru că a jurat de Constituția României de mai multe ori, are cetățenie, lucrează în România și face aproape totul pentru România.

Format în comunismul ceaușist, Arafat s-a trezit la 25 de ani într-o democrație pe care nu o putea experimenta nici în Siria natală, nici în Palestina copilăriei. Când unii dintre români nu știau ce și cât să fure mai mult, Arafat avea alt interes, după ce absolvise Medicina. Cum să salveze mai mult! A găsit soluția repede: a înființat un serviciu care se ocupa cu salvarea vieților românilor, punând baza a ceea ce acum numim SMURD.

Scara pe care urca tânărul Arafat a început să aibă tot mai multe trepte. Călin Popescu Tăriceanu, premier la acea vreme și președinte al PNL, l-a adus în centrul atenției pe ”palestinianul” Arafat, în 2007. Iar apoi a început ascensiunea. Ascensiunea până la nivelul de simbol național, culminând cu protestele de stradă din ianuarie 2012. A fost scânteia care a aprins căderea unui regim, regimul lui Traian Băsescu. Datorită lui Raed Arafat și protestelor din ianuarie 2012, Emil Boc a demisionat din funcția de premier. Atunci, Arafat a devenit, pentru prima dată, cel mai puternic străin al României.

Victor Ponta l-a poziționat ca unul dintre pilonii guvernării sale, după ce a ajuns la Palatul Victoria. Refuzând să jure pe Biblie sau Coran și alegând doar Constituția, Arafat a atras atenția asupra sa ca ministru al Sănătății. A fost folosit, pentru că era puternic, de mai toți politicienii, lucru care încă se mai întâmplă, atât ca armă, cât și ca scut.

Tragedia din octombrie 2015 din clubul Colectiv a început translatarea lui Arafat de la polul pozitiv spre cel negativ. Văzut unul dintre principalii vinovați pentru numărul mare de morți, Arafat nu a cedat, în ciuda atacurilor venite atât din partea politicienilor, cât, mai ales, din partea societății civile. Pus la zid pentru moartea tinerilor din Colectiv, Arafat a continuat să facă ceea ce știe mai bine: să salveze vieți.

A trecut peste el guvernarea tehnocrată și cea pesedistă, iar reduta a început să se clatine din nou când PNL a venit la putere. Liberalii au anunțat că îl evaluează și că vor să îl schimbe, dar și-au dat seama că omul chiar are valoare. Și l-au folosit din plin în ceea ce avea să vină.

Pandemia a demonstrat, încă o dată, cât de puternic este Arafat. A devenit coordonatorul național, omul care dicta și ordona, dar și omul care încasa și făcea. Și a încasat mai mult decât poate duce oricine. În capul lui s-au spart toate oalele cu lături din toate părțile: pentru închiderea bisericilor, pentru închiderea cluburilor de noapte, pentru închiderea restaurantelor, pentru mască și multe altele.

Ion Iliescu și Traian Băsescu sunt singurii președinți care l-au decorat pe ”străinul” ajuns în cele mai înainte funcții din statul român, făcând din el, și din această perspectivă, cel mai puternic străin al României. Klaus Iohannis încă nu a făcut-o.

Raed Arafat și-a asumat rolul de lider când alții au fugit. El a ieșit să anunțe toate restricțiile, prin celebrele ordonanțe militare, deși putea să îl lase pe premier sau pe vreun ministru. Dar, a arătat că este puternic. În ciuda atacurilor masive în presă sau pe stradă, Arafat nu a cedat. A mers pe drumul lui, drumul în care viețile sunt salvate, nu abandonate.

Arafat e salvator de vieți. A salvat, personal și prin ideile sale convertite în servicii medicale, sute de mii de români, fără nicio exagerare.

Oare câți dintre noi am fi rezistat la atacurile violente ale președintelui Traian Băsescu? Sau ale protestelor generate de tragedia de la Colectiv? Sau ale cuvintelor dure folosite de liberali la preluarea guvernării? Sau ale injuriilor pe care mulți dintre români, unii poate chiar datori la Arafat, le-au aruncat de la debutul pandemiei? Puțini, poate niciunul. Dar, Raed Arafat și-a văzut de treabă. Pentru că el chiar este cel mai puternic străin al României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.