Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPINIE Hrănind antivaccinismul: Vaccinul dă sterilitate (pe trei generații)

Agerpres - Reuters
vaccin protectie

Cu toții am vazut zilele acestea replica: "Da, vaccinul dă sterilitate pe trei generații". E folosită pentru a bagateliza temerile antivacciniștilor, e drept, multe din ele fără fundament științitific. E însă una din temerile care blochează campania de vaccinare și e merită o analiză pentru a vedea pe ce argumente științifice se sprijină.

Argumentul că vaccinul poate provoca infertilitate a pornit de la un discurs susținut de Bill Gates care spunea că în contextul în care populația e în creștere, fenomenul poate fi ținut sub control prin vaccinare și sisteme de sănătate peformante. Discuția nu era despre sterilizarea forțată, ci despre reducerea emisiilor de carbon. Firește, apariția vaccinurilor anticoronavirus a născut și această tema, generată de rostogolierea declarației trunchiate. Iar miștourile au început. Infertilitatea "pe trei generații" e o expresie menită să ne arate ce proști sunt antivacciniștii, căci cum pot apărea trei generații dacă vorbim de infertilitate! Și totuși, e problema infertilității un motiv de îngrijorare? Da și nu! NIMENI nu poate spune din simplul motiv că, deocamdată, efectele pe termen lung ale vaccinului nu sunt cunoscute. Nimeni nu știe dacă va genera sau nu infertilitate, dar un lucru e cert: în prezent generează anticorpi și dă șansa unei forme mai ușoare de boală. Cam asta ar trebui să ne intereseze.

Și totuși, ce facem cu infertilitatea? Ei bine, studiile din prezent arată că infertilitatea e un fenomen în creștere și e legat de următorii factori: genetici și de mod de viață. Mai exact, fumatul, consumul de alcool și alimentația nesănătoasă, toate afectează fertilitatea prin generarea de dereglări hormonale. Din păcate, mulți din românii care sunt anti sau pro vaccin au aceste tabieturi, așa că, da, fertilitatea lor poate fi afectată de ceea ce beau, mănâncă, fumează. Iar dacă cineva, cândva, va vrea să facă un studiu privind afectarea fertilității prin vaccinare la cei care beau, fumează sau se hrănesc nesănătos, va putea spune cu brio că da, vaccinul afectează fertilitatea, fără să țină cont de restul de factori din ecuație. Asta nu înseamnă însă că e și adevărat. Dincolo de știință și de lipsa ei, un lucru e cert. Atacurile dintre cele două tabere și catalogarea ca proști a vacciniștilor sau a antivacciniștilor aduc doar deservicii întregii țări. Vedem cu toții ce restricții se impun, vedem economia cum se prăbușește și prețurile cum explodează, iar reacția noastră e demnă de acel banc: Ce faci, bade? Stai și cugeți? Ba, numa stau!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.