Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oportunistul Tăriceanu pregătește o nouă piruetă electorală

tariceanu iohannis

Călin Popescu Tăriceanu a lăsat mereu impresia unui om politic responsabil și principial. Istoria arată însă că oportunismul, deopotrivă politic și personal, este principala sa trăsătură. Decizia sa recentă de a negocia cu liberalii, prin intermediul lui Daniel Chiţoiu, în încercarea de a forma o alianţă electorală în 2016, este un nou semn al aceleiaşi sături. Tăriceanu n-are nici o legătură cu vreo convingere liberală. Acest lucru se vede acum mai bine ca oricând. La alegerile din 2016, actualul președinte al Senatului pregătește o nouă lovitură. După ce-a acaparat partidul struțo-cămilă al lui Dan Voiculescu, se apropie vertiginos de schijele pesediste, care îl urmează pe Ponta, în speranța că va intra din nou în Parlament și chiar va face jocurile viitoarei majorități parlamentare.

Vezi și: LIVE TEXT România e PARALIZATĂ: Zeci de drumuri închise, mii de oameni afectați, trenuri anulate

Oportunismul lui Tăriceanu s-a manifestat încă de la începutul carierei sale politice. Intrat, pe listele PNL, în primul parlament postdecembrist, Tăriceanu a inventat, la scurt timp după aceea, PNL-Aripa Tânără și Noul PNL, niște PLR-uri avant la lettre. N-a repurtat nici un succes, candidatura sa la Primăria Capitalei, în 1992, fiind un fiasco. Oportunist, Tăriceanu s-a reîntors în PNL și, din 1996, a redevenit parlamentar și apoi ministru.

Actualul șef al ALDE s-a opus înființării Alianței D.A., o inițiativă a lui Băsescu și Stolojan. Pentru a scăpa de Theodor Stolojan, care conducea PNL în 2004, Tăriceanu a susținut însă puternic candidatura lui Traian Băsescu la președinție. Cum era de așteptat, după ce a ajuns președinte al PNL și prim-ministru, el a devenit unul din cei mai mari anti-băsiști, fiind chiar inițiator al primei suspendări a președintelui Băsescu.

În cadrul USL, lucrurile au stat la fel. Tăriceanu s-a opus formării Uniunii Social-Liberale. El n-a văzut cu ochi buni ascensiunea lui Crin Antonescu. Criza care a condus la sfârșitul USL, în 2014, l-a făcut însă să părăsească pur și simplu PNL și să se alieze cu Ponta. Pentru această mișcare neprevăzută, care lovea în credibilitatea PNL, Tăriceanu a fost recompensat de PSD cu funcția de președinte al Senatului.

ALDE este al patrulea partid al lui Tăriceanu și, dintre toate, cel mai puțin liberal și cel mai lipsit de miză. Singura miză nu este decât supraviețuirea politică a liderului. Lucrurile au stat însă întotdeauna așa. Mai presus de interesele de partid, Tăriceanu a pus întotdeauna interesele sale personale. N-a fost niciodată nici responsabil, nici principial. A fost doar extrem de egoist.

Vezi și: Austria renunță la Schengen: Explicațiile oferite de la Viena

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.