Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția iese la atac după motivarea deciziei CCR - 'Schimbă forma de guvernământ în România. Devenim republică parlamentară'

breaking news stiripesurse.ro

Președintele USR Dan Barna a reacționat joi, după publicarea motivării deciziei CCR care îl obligă pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe șefa DNA, spunând că judecătorii Curții schimbă forma de guvernământ a României, țara noastră transformându-se astfel într-o republică parlamentară.

"Preşedintele a acţionat în baza atribuţiilor constituţionale pe care statul român le avea până în acest moment, pentru că până la această decizie CCR nu a fost nicio problemă. A fost foarte clar că România este o republică semi-prezidenţială. CCR schimbă forma de guvernământ în România şi devenim o republică parlamentară, fără să fi existat un referendum sau vreo constituantă. De aceea este abuziv ceea ce se întâmplă. Aşteptăm poziţia preşedintelui şi a echipelor de jurişti de la Cotroceni pentru a analiza care sunt modalităţile. Eu sunt optimist pentru că este o miză imprtantă pentru Româia ca preşedintele să rămân în respectarea literei Constituţiei", a afirmat liderul USR Dan Barna la Parlament, conform Mediafax.

Vezi aici DOCUMENT (.pdf)

El a mai precizat că CCR stabileşte care sunt atribuţiile ministrului Justiţiei şi ale preşedintelui României, când Curtea ar trebuie de fapt doar să constate atribuţiile aşa cum sunt ele prevăzute în Constituţie.

ALERTĂ - Curtea Constituțională a publicat decizia referitoare la revocarea Laurei Codruța Kovesi / DOCUMENT

" În cuprinsul acestor considerente există un text acolo în care scrie că Curtea stabileşte care este întinderea atribuţiilor preşedintelui şi ale ministrului Justiţiei, când de fapt rolul CCR este acela de a constata aceste atribuţii aşa cum sunt ele prevăzute în Constituţia României şi nu de a stabili care este puterea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui. Curtea a stabilit ca preşedintele să iasă prost din această stabilire a atribuţiilor. Prin această decizie nu face decât să ia atribuţii pe care Constituţia i le dă expres preşedintelui. Este clar un abuz, o schimbare a sistemului juridic în România. Într- o altă precizare în cuprinsul motivării spune foarte clar că procurorii nu artrebui să aibă o independenţă astfel cum au judecătorii.Tocmai acest principiu a stat la baza aderării României la Uniunea Europeană. Curtea a devenit o instituţie politică decizională care încearcă să guverneze în România prin această decizie'', a completat Barna.

În legătură cu același subiect, deputatul USR Ion Stelian a explicat că nici măcar judecătorii Curții nu au căzut de acord asupra deciziei, existând astfel opinii separate.

"Această decizie conţine o opinie concurentă semnată de doi dintre judecători şi trei opinii separate. Judecătorii CCR au avut opinii diferite. Opinia concurentă mai spune că de fapt ceea ce se impută preşedintelui ar fi un conflict constituţional între CSM şi ministrul Justiţiei, şi acest conflict ar fi transkis către preşedinte. Noi am văzut că preşedintele a făcut timitere foarte clară la avizul CSM, care avizul a analizat foarte clar argumentele ministrului Justiţiei pe legalitate, nu pe oportunitate. Decizia preşedintelui a fost una care a luat în consoderare chestiuni de legalitate. În final de face feferire şi la oportunitate, dar într-un mod subsecvent. Cred că s-a exagerat cu mult acel paragraf", a declarat deputatul USR Ion Stelian.

CCR a publicat motivarea, de 133 de pagini, în cazul conflictului președinte- ministrul Justiției, generat ca urmare a refuzului președintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.

"Una dintre condiţiile realizării obiectivelor fundamentale ale statului român o constituie buna funcţionare a autorităţilor publice, cu respectarea principiilor separaţiei şi echilibrului puterilor, fără blocaje instituţionale. De asemenea, textul art.146 lit.e) din Constituţie nu conferă Curţii Constituţionale atribuţia de a constata doar existenţa conflictelor juridice de natură constituţională, ci pe aceea de a soluţiona aceste conflicte", se arată în motivarea Curții.

De aici reiese și decizia CCR de a anunța și ce măsuri trebuie luate pentru ca acest conflict instituțional președinte-ministrul Justiției să nu mai existe, indicând șefului statului revocarea procurorului șef al DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.