Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia rusă, în dezordine după reforma-fulger a lui Putin

RT
Vladimir Putin

Opoziţia rusă, luată pe nepregătite, nu ştie pe care picior să danseze - stupoare, disperare - în reacţia faţă de remanierea-fulger a sistemului politic rus întreprinsă de către Vladimir Putin, relatează AFP, potrivit news.ro.

Preşedintele rus a scos în mod brutal clasa politică din toropeala vacanţei de iarnă, propunând la 15 ianuarie o reaşezare a Constituţiei ruse şi provocând apoi demisia nepopularului premier Dmitri Medvedev şi a Guvernului acestuia.

Cinci zile mai târziu el şi-a trimis amendamentele Parlamentului.

Unanim ostili reformei, opozanţii întârzie, cu toate acestea, să risposteze acestei operaţiuni-fulger, pe care nu ştiu cum s-o interpreteze.

Citește și: Exclusiv! Ludovic Orban dă cărțile pe față! Cine va candida din partea PNL-ului?

”Nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Nimic nu este clar. Absolut nimic”, notează pe blog principalul opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi. ”Viaţa ne va clarifica strategiile într-un viitor apropiat”, mărturiseşte el.

Singurul lucru de care este sigur este că ”Putin vrea să fie conducătorul pe viaţă al ţării”.

Omul de afaceri Mihail Hodorkovski, un opozant în exil, denunţă măsuri care vor permite ”păstrarea vieţii unui sistem care va garanta inamovabilitatea gangului lui Putin”.

”ATÂT DE GRĂBIT”

Însă amendamentele la Constituţie nu spun cum intenţionează Putin să păstreze o asemenea influenţă după 2024, când va fi obligat, afectat de limita mandatelor, să plece de la Kremlin, condamnându-i pe observatori şi opozanţi să se piardă în speculaţii.

Citește și: Ministrul Finanțelor, chemat la audieri! Pentru ce trebuie să dea explicații

Aceste reforme propun transferul anumitor prerogative Parlamentului, ca aceea de a alege premierul, însă ele consolidează altfel puterea de a numi în funcţii a preşedintelui.

Ele consolidează de asemenea rolul unui organ consultativ, lăsând loc unor speculaţii potrivit cărora acest Consiliu de Stat ar putea deveni inima regimului după 2024.

”Este, poate, pentru prima oară când nu înţeleg logica internă a lui Putin”, recunoaşte deputatul în opoziţie Ghenadi Gidkov.

”Pur şi simplu nu înţeleg de ce este atât de grăbit”, afirmă el.

Unele formaţiuni de opoziţie, precum Partidul Iabloko (liberal), afirmă că vor să dea o replică şi pregătesc propuneri alternative reformei Constituţiei - adoptată în timpul primului preşedinte rus Boris Elţîn în 1993.

Însă deputaţii din Duma de Stat - în care domină partidele favorabile puterii - au început deja examinarea amendamentelor şi urmează să le aprobe în pas de marş. Apoi ele vor fi supuse ruşilor, poate în primăvară.

Potrivit unor critici, Kremlinul se grăbeşte atât de tare pentru a nu lăsa timp opoziţiei să se mobilizeze, după ce aceasta a scos cu succes în stradă, în vară, mii de persoane până în alegerile locale.

MANIFESTAŢII LA ŞASE SĂPTĂMÂNI DUPĂ ANUNŢURI

În 20 de ani de putere, Vladimir Putin a reuşit să pună căluş presei şi să excludă opoziţia din jocul politic.

Ultimele contestări de amploare - în 2012 şi în 2019 - s-au soldat cu o reprimare poliţistă dură. Unii activişti au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea.

Citește și: Lovitură sub centură! Ludovic Orban l-a atacat pe Meleșcanu

Potrivit opozantului Ilia Iaşin, creiticii Kremlinului preconizează o manifestaţie de anvergură împotriva recentelor anunţuri ale lui Putin - la 29 februarie - adică la şase săptămâni după acestea.

Până atunci, criticii sistemului denunţă precipitarea Kremlinului, apreciind că este periculos să te grăbeşti să modifici Legea fundamentală.

Asta cu atât mai mult cu cât un grup de lucru alcătuit din 75 de persoane - format de către şeful statului să se aplece asupra reformei constituţionale - a fost vidat de orice conţinut de anunţarea luni a amendamentelor.

”Tot ceea ce se întâmplă este o umilire a Constituţiei şi societăţii”, subliniază Lev Shlosberg, un ales regional din Partidul Iabloko, denunţând un "Blitzkrieg".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.