DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Opoziţie în PSD la legalizarea parteneriatelor civile. Adevărata miză: adopţiile de copii în cuplurile homosexuale

casatorii-gay

La mai puţin de 24 de ore după eşecul referendumului pentru modificarea definiţiei căsătoriei în Constituţie, ministrul Victor Negrescu a anunţat un proiect lege privind parteneriatele civile, inclusiv între persoane de acelaşi sex. Alţi reprezentanţi ai Coaliţiei PSD-ALDE, cum ar fi deputatul Florin Manole şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au oferit detalii în acest sens. Ar fi vorba despre un proiect realizat de preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, împreună cu Accept, o organizaţie pro-LGBT. Conţinutul unui asemenea parteneriat ar urma să fie foarte apropiat de cel al căsătoriilor, cu deosebirea că persoanele de acelaşi sex aflate în parteneriat nu vor putea adopta copii.

Ideea legalizării parteneriatelor civile nu este însă pe placul tuturor reprezentanţilor Coaliţiei PSD-ALDE. Senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de Externe şi de Justiţie, face apel la un dialog amplu în partid de această temă şi dezvăluie posibilele consecinţe ale unei asemenea legalizări.

CITEȘTE ȘI: ‘Combustibil’ pentru creier: Opt alimente care îl menţin sănătos

"Am remarcat entuziasmul în ultimele zile din partea unor responsabili politici din cadrul coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, inclusiv colegi din Guvernul României, legat de promovarea rapidă a unei legi privind parteneriatul civil înregistrat. De asemenea, remarcasem mai demult o iniţiativă legislativă promovată de preşedintele CNCD, împreună cu un ONG pro-LGBT, fără ca preşedintele Asztalos, din câte cunosc eu, să aibă mandatul CNCD şi fără ca domnia sa să aibă drept de iniţiativă legislativă, chiar dacă a recurs la un subterfugiu, prin intermediul unor parlamentari. Văd entuziasmul ăsta crescând şi vreau să aduc aminte faptul că noi deja am avut în Parlament, în mandatul anterior, cel puţin două iniaţiative legislative similare, promovate pe cale parlamentară, care au generat dezbateri şi în Camera Deputaţilor, şi în Senat. Parlamentul a decis cu o uriaşă majoritate respingerea acestor iniţiative legislative. Nu mi-am schimbat oprinia între timp. Asta în baza unor argumente de fond şi nu din cauza unor atitudini emoţionale sau iraţionale. Cred că această grabă cu care se promovează iniţiativele legislative menţionate este una greşită şi îmi permit să atrag atenţia, cu cordialitate, responsabililor din Coaliţie care fac această promovare că este nevoie în primul rând de o dezbatere în partid pe această temă, înainte de a se lua o decizie cu privire la poziţionarea pe această chestiune.

De asemenea, îmi îngădui, ca om care a avut contact direct cu electoratul în perioada asta de campanie pentru referendum, să remarc faptul că referendumul a eşuat nu pentru că o uriaşă majoritate a cetăţenilor români nu ar fi fost pentru definirea constituţională a căsătoriei dintre un bărbat şi o femeie, ci pentru că a existat o confuzie largă şi stimulată legată de formularea întrebării şi eventuale lucruri care s-ar ascunde în spatele ei. Poziţia pe fond a societăţii româneşti pe acest subiect nu s-a schimbat. Astfel, această iniţiativă privind parteneriatul civil trebuie discutată foarte serios înainte de a se promova. Eu sunt interesat să avem o dezbatere în cadrul partidului pentru că sunt probabil colegi care, cu bună credinţă, într-un spirit pe care îl consideră de deschidere, promovează această chestiune fără să cunoasă anumite elemente de fond, inclusiv de natură juridică. Cred că este bine ca lucrurile să nu fie grăbite în mod artificial şi să fim puşi în faţa unei situaţii de vot în care obiectorii de conştiinţă, care sunt destui în partid, se vor poziţiona împotriva acestei iniţiative. Să păstrăm un mecanism democrativ de dezbatere în partid, pentru a nu intra într-o zonă de tensiune şi să fim obligaţi, dintr-un eventual comandament politic, pe care mulţi nu îl împărtăşesc, să fim puşi în situaţia unei alegeri. Ar fi dăunător partidului însuşi şi relaţiei cu electoratul", a declarat Titus Corlăţean, pentru STIRIPESURSE.RO.

Senatorul social-democrat explică şi faptul că proiectul aflat în discuţie conţine un detaliu care va duce în cele din urmă la oferirea posibilităţii pentru cuplurile homosexuale să adopte copii.

"Văzând şi practica din alte state, întotdeauna s-a folosit ca pretext situaţia legalizării unui parteneriat în viaţa de zi cu zi pentru persoanele heterosexuale pentru a ascunde de fapt adevăratul obiectiv: o formă de legalizare a cuplurilor LGBT. Chestiunea reglementării bunurilor patrimoniale, chestiuni legate de succesiuni şi aşa mai departe, se pot regla şi pentru culurile heterosexuale, şi pentru cuplurile de acelaşi sex prin acte juridice civile între ei. Nu există impedimente din punctul ăsta de vedere. Adevărata miză este cea a legalizării într-o formă mascată a cuplurilor LGBT şi mai ales adopţiile de copii. Este de fapt o formulă mascată a instituţionalizării căsătoriei între cuplurile gay, pentru că, o spun ca jurist, un act juridic nu se califică prin titlul pe care îl poartă, ci prin conţinut. Uitându-mă la una dintre iniţiativele legislative, cea promovată de preşedintele CNCD şi de Accept, conţinutul este cvasisimilar cu cel al instituţiei căsătoriei. Introduce în mod intenţionat şi cu rea-credinţă un element de distincţie între cuplurile heterosexuale şi homosexuale, primele având dreptul la adopţie, cele din urmă neavând dreptul la adopţie, ştiind că acest lucru ar fi o discriminare care, odată devenită subiect al unui atac într-o curte de justiţie românească sau europeană, ar genera condamnarea României şi obligarea la acordarea unui tratament egal, inclusiv adopţii de copii pentru cuplurile discriminate, adică LGBT. Nu sunt naiv, înţeleg foarte bine modalitatea asta extrem de manipulatorie în care se lucrează. Legalizarea parteneriatului civil între cuplurile LGBT este de fapt un pas care asigură certitudine juridică pentru cel de-al doilea pas - legalizarea căsătoriilor propriu-zise şi pasul trei - adopţiile de copii. Lucrurile acestea trebuie discutate în partid, calm, cu argumente, altfel riscăm chiar să ne desprindem de aşteptările electoratului nostru şi riscăm să avem cam aceeaşi soartă ca partidele de stânga din Europa, care au intrat înaintea noastră în acest curent aşa-zis progresist: au devenit tot mai irelevante în peisajul electoral. Suntem social-democraţi profund ataşaţi valorilor europene, dar nu înseamnă că suntem cu toţii la fel. Avem şi dreptul la specificul nostru naţional, de care ideologic nu avem cum să nu ţinem cont", a mai explicat senatorul Titus Corlăţean.

CITEȘTE ȘI: Leguma care nu trebuie să ne lipsească de la masă: Vindecă răceala rapid .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.