Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orașul din România în care nimeni nu vrea să locuiască: Chiriile încep de la 9 lei

Radu Pop
Foto adevarul.ro
aninoasa hunedoara

Orașul din România în care nimeni nu vrea să locuiască: Chiriile încep de la 9 lei

Mai puțin de 3.500 de oameni trăiesc în Aninoasa, județul Hunedoara, unul dintre cele mai sărace orașe din România. Iarna îi pune la grea încercare pe localnici, în orașul ținut în viață până anii 2000 de cărbune.

În anul 1989, când localitatea Aninoasa din Hunedoara a fost declarată oraș, peste 6.000 de oameni locuiau aici, iar mina Aninoasa împlinise un secol de existență.

Autoritățile comuniste îi prevedeau așezării un viitor luminos, la fel și celorlalte cinci orașe din Valea Jiului, pentru că o mare parte din industria României depindea de cărbune.

Dar minele de huilă au fost închise pe rând începând din anii ’90, iar în prezent în cele patru exploatări miniere din Valea Jiului aflate încă în activitate lucrează mai puțin de 1.500 de oameni, de peste 20 de ori mai puțin ca înaintea marilor restructurări din sectorul minier începute în urmă cu trei decenii.

Numeroase familii de minieri au părăsit Valea Jiului, iar orașul Aninoasa din Hunedoara, unul dintre cele mai mici orașe din România, s-a numărat printre cele mai afectate localități după declinul industriei miniere.

Mina de cărbune Aninoasa a fost închisă definitiv din anul 2006, iar mulți foști mineri au părăsit așezarea. Acum, vreo 3.000 de oameni mai locuiesc aici. Unii dintre foștii mineri spun că se mulțumesc cu pensiile primite după anii în care au dus greul exploatării de cărbune.

„Am muncit 28 de ani în minerit. Am lucrat în condițiile grele din subteranul minei Aninoasa, unde coboram până la aproape 1.000 de metri, pentru ca apoi să ne târâm prin galeriile de mai mulți kilometri pentru a scoate cărbunele. Uneori era atât de cald în subteran că puteam frige slănina pe cărbune”, povestește Ion, un fost miner.

Alți localnici nu au apucat să muncească în minerit și, de altfel, spun că nici nu prea au avut unde să se angajeze în afara minelor.

Chirii modice, locuințe în prag de ruinare

S-au mulțumit ani în șir cu ajutoare sociale, cu veniturile căpătate din munca cu ziua ori umblând după ciuperci și fructe de pădure.

Unii au fost găzduiți în locuințele din colonia veche din Aninoasa, unde clădirile cu un etaj, înșirate de-a lungul văii pârâului Aninoasa, au fost construite la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru primele familii de mineri sosite în zonă.

„Unii și-au cumpărat cu prețuri modice locuințele în colonia veche din Aninoasa. Alții au preferat să plătească niște chirii de vreo 9 lei pe lună, dacă le-au plătit și pe alea, și să trăiască din ajutoarele sociale. Eu am cumpărat locuința din Colonie, dar impozitul pe care ăl dau este mai mare decât chiriile plătite aici, Unii, foști mineri, care au ținut la aceste locuințe vechi, le-au îngrijit și chiar le-au considerat. Alții le-au lăsat așa, nu au ridicat un pai, până s-au prăbușit odată cu ei. Au așteptat să le repare alții”, povestește fostul miner.

Trăiesc în containere

Unele clădiri vechi de peste 130 de ani au fost afectate de cutremurul din luna februarie a anului 2023, iar locatarii au fost nevoiți să se mute.

„În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a orașului, locuiesc 562 persoane, dintre care 118 sunt copii. Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării”, informa în 22 februarie 2023 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara.

Celor care au fost de acord să plece din clădirile în pericol autoritățile din Hunedoara le-au pus la dispoziție 11 locuințe tip container, amplasate în curtea liceului din oraș și racordate la rețeaua de electricitate.

Alte peste 20 de containere au fost aduse în curtea fostei mine din Aninoasa. La zece luni de la cutremurele din februarie, vreo 10 familii mai locuiesc în containere.

„Unii au plecat la vechile locuințe din Colonie, dar s-au întors din nou la containere. Au zis că nu mai pot sta în colonia groazei. Alte familii și-au găsit alte locuințe, pentru că le ploua în prin acoperișul boxelor. Noi am rămas, deși spațiul este cam mic. Dar nu avem unde ne duce. Ni s-a spus că vom fi mutați în camerele unui azil care este amenajat în aceste zile, dar este pe deal și nu pot merge atâta drum”, spune Maria, locatară a unui container.

Fosta clădire minieră transformată într-un centru de zi pentru vârstnici printr-un proiect european îi va găzdui pe locatarii containerelor, începând din această iarnă, până când lucrările la un fost cămin al minerilor, ruinat în ultimii ani și în curs de reabilitare, vor fi finalizate. „Azilul”, așa cum îl numesc localnicii, se află în incinta fostei mine, în jurul căreia au fost construite clădirile de locuit din Aninoasa.

Haine vechi, puse pe foc în loc de cărbune și lemne

În vecinătatea sa, mai multe construcții ale vechii mine de cărbune au fost prefăcute în ruine.

În centrul orașului și în colonia veche din Aninoasa, alte clădiri degradate în ultimele decenii completează decorul cenușiu al fostului oraș minier. În interiorul lor, zac tone de haine vechi, putrezite.

„Încă mai sunt oameni care bagă saci de cârpe pe foc, pe care ei i-au adunat în case de gunoaiele ajung până la lustre, pentru a-și încălzi locuințele. Mulți ani, în unele colonii din Valea Jiului, aceste bulendre trimise din alte țări ca ajutoare au fost folosite la foc. Avem cărbune și suntem înconjurați de pădure, dar pentru unii lenea a fost prea mare. De aceea și-au lăsat locuințe în ultimul hal”, spune fostul miner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.