Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban critică CEDO pentru un verdict dat împotriva Ungariei

Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a atacat vineri Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), spunând că este 'absurd' verdictul acesteia prin care a cerut ca guvernul de la Budapesta să ofere despăgubiri unor solicitanţi de azil din Bangladesh pentru rele tratamente, relatează DPA, conform agerpres.

"Întreaga situaţie este absurdă şi de neînţeles", a declarat Orban, adeptul unei politici antiimigraţie, la postul naţional de radio. "O ţară este amendată pentru că îşi respectă legile", a adăugat el.

Reporterul britanic, care INVENTASE traficanţi de arme în România, şi-a văzut moartea cu ochii

CEDO a condamnat marţi Ungaria pentru că a expulzat în 2015 în Serbia doi solicitanţi de azil originari din Bangladesh, după ce i-a ţinut timp de peste trei săptămâni într-o zonă de tranzit. Instanţa de la Strasbourg a decis că Ungaria trebuie să le plătească celor doi despăgubiri de câte 10.000 de euro.

Orban a spus că verdictul îi ajută de fapt pe "traficanţi, pe birocraţii de la Bruxelles şi organizaţiile finanţate din străinătate", făcând referire la filiala din Ungaria a Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului care i-a reprezentant pe cei doi solicitanţi de azil din Bangladesh la Strasbourg.

Reclamanţii au ajuns pe teritoriul Ungariei în septembrie 2015, din Grecia, după ce au folosit ruta balcanică. La sosire, cei doi bărbaţi au solicitat azil, dar autorităţile i-au plasat într-o zonă închisă şi păzită creată la graniţa cu Serbia.

După 23 de zile petrecute în această zonă de tranzit, cei doi au fost retrimişi în Serbia, ţară considerată drept sigură.

Un avion de pasageri A PIERDUT o elice în timpul zborului - FOTO

CEDO a apreciat că plasarea celor doi solicitanţi de azi într-o zonă închisă unde nici măcar avocatul lor nu avea acces a reprezentant nu numai privare de libertate, ci şi o negare a posibilităţii de a face recurs la decizia de expulzare.

Curtea a subliniat şi că plasarea Serbiei de către Ungaria pe lista ţărilor sigure, în iulie 2015, este "îngrijorătoare", în condiţiile în care Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU şi-a exprimat în 2016 rezervele faţă de expulzările în Serbia.

În cazul celor doi cetăţeni din Bangladesh, CEDO a apreciat că procedurile aplicate de partea ungară "nu le-au acordat protecţia necesară faţă de riscul real de a fi suspuşi unor tratamente inumane şi degradante".

Instanţa a luat în calcul şi faptul că unul dintre cei doi solicitanţi de azil a fost interogat într-o limbă pe care nu o cunoştea, iar niciunul dintre ei nu a primit informaţii în scris, cu toate că nu ştiu să citească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.