Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizația Human Rights Watch: 'Ucraina trebuie să înceteze să mai încalce drepturile prizonierilor ruși'

prizonieri osce

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch a cerut Ucrainei să înceteze să mai încalce drepturile prizonierilor de război ruşi, întrucât acest lucru este contrar convenţiilor de la Geneva, transmite joi AFP, citând un comunicat al HRW, infomează AGERPRES.

"Autorităţile ucrainene ar trebui să înceteze să mai posteze pe reţelele de socializare şi de mesagerie filmări cu soldaţi ruşi luaţi prizonieri pentru a-i expune public, în special cele în care aceştia sunt umiliţi sau ameninţaţi", se arată în comunicat.

"Astfel de tratamente aplicate prizonierilor de război încalcă protecţiile prevăzute de convenţiile de la Geneva" privind dreptul umanitar internaţional, adaugă organizaţia.

Ucraina a făcut o amplă mediatizare înregistrărilor video cu prizonieri ruşi în care aceştia sunt forţaţi să se căiască, mijloc de propagandă denunţat de altfel şi de Comitetul Internaţional al Crucii Ruşii, care a amintit Kievului că inamicii capturaţi trebuie trataţi cu "demnitate".

"Obligaţia de a-i proteja pe prizonierii de război de curiozitatea publicului, precum şi de a-i scuti de intimidări sau umiliri face parte din lucrurile cerute pentru a le asigura un tratament uman şi pentru a le proteja familiile", a amintit în comunicat Aisling Reidy, consilieră juridică a HRW.

Atacată de Rusia din 24 februarie, Ucraina a implementat o strategie de comunicare masivă şi eficace, scrie AFP, în special pe reţelele sociale, destinată propriei populaţii, ruşilor şi comunităţii internaţionale.

HRW menţionează că le-a scris autorităţilor ucrainene în legătură cu acest subiect din 10 martie şi încă aşteaptă un răspuns.

ONG-ul adaugă că a documentat şi numeroase încălcări ale regulilor războiului şi posibile crime de război imputabile ruşilor.

Vezi și: Ce prevestește ‘calmul’ lui Vladimir Putin (analiză)

"Abuzurile forţelor ruse sunt numeroase şi răspândite, provocând pagube în rândul civililor. În acelaşi timp, Ucraina are în mod clar obligaţii de respectat, între care tratamentul legal al prizonierilor de război", a notat Reidy.

Foto: arhivă, caracter ilustrativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.