Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizația Mondială a Sănătății se aşteaptă ca tratatul privind pandemiile să fie gata încă din luna mai

oms

Tratatul împotriva pandemiilor propus de UE şi susţinut marţi într-un comunicat comun de 25 de şefi de stat şi de guvern ar putea fi gata pentru parafare încă din luna mai a acestui an, a declarat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmite EFE, potrivit AGERPRES.

''Cele 194 de state membre ale OMS vor începe acum negocierile şi ne aşteptăm să avem o rezoluţie în mai, când se desfăşoară Adunarea Generală a Sănătăţii'', a explicat Tedros într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea acestei propuneri de tratat al cărui scop este de a pregăti mai bine omenirea în cazul pandemiilor viitoare.

Deşi conţinutul acordului va depinde de aceste negocieri, Tedros şi-a exprimat interesul ca viitorul tratat să includă măcar trei puncte-cheie: adoptarea în comun a unor măsuri de prevenţie şi urgenţă, informarea cu privire la patogeni (virusuri şi alte cauze ale bolilor) şi stabilirea mecanismelor pentru combaterea epidemiilor, printre care trebuie să se regăsească medicamentele, vaccinurile şi testele.

''Lumea nu-şi poate permite să aştepte încheierea actualei pandemii pentru a se pregăti să facă faţă următoarei'', a insistat expertul etiopian, care a amintit că actuala criză sanitară ''a expus hibe ale sistemelor naţionale, regionale şi globale de pregătire în caz de pandemie''.

Citește și: Piers Morgan continuă războiul cu Meghan Markle: Este una dintre celebrităţile ipocrite, smiorcăite şi privilegiate

Tedros a semnalat şi că pandemia ''a arătat cât de necesar este un angajament universal'', un tratat care ''să ofere un cadru pentru cooperare internaţională şi solidaritate''. Viitorul tratat - a spus directorul general al OMS - ar putea să aibă ca bază de plecare elemente deja prezente în Constituţia OMS, printre care principii precum ''sănătate pentru toţi'' şi lipsa discriminării.

Lideri din 23 de ţări, preşedintele Consiliului European şi directorul general al OMS au cerut marţi, într-un demers comun, elaborarea unui "tratat internaţional privind pandemiile" pentru a face faţă viitoarelor crize sanitare. Propunerea a fost prezentată într-un articol semnat de lideri din ţări de pe cinci continente, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson, preşedinţii sud-coreean Moon Jae-in, sud-african Cyril Ramaphosa, indonezian Joko Widodo sau chilian Sebastian Pinera.

Tedros a ales să nu acorde prea mare importanţă absenţei de pe această listă a liderilor unor ţări precum SUA, Rusia sau China, apreciind că deocamdată este vorba doar despre o scrisoare de intenţie şi că la negocierile viitoare vor participa cu siguranţă toate statele membre ale OMS.

La conferinţa de presă a lui Tedros a participat şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a amintit că Uniunea Europeană a avut încă de anul trecut ideea unui tratat împotriva pandemiilor şi a subliniat că un document de acest tip ''poate îmbunătăţi prevenţia şi răspunsul la viitoarele pandemii''.

''Întrebarea nu este dacă va exista o viitoare pandemie, ci cum va fi aceasta. Trebuie să fim pregătiţi pentru ea şi nu avem timp de pierdut'', a apreciat Michel, care a subliniat că, pentru ca răspunsul la o viitoare pandemie să fie mai bun, este nevoie să se pună accent pe transparenţa şi pe responsabilitatea sistemului internaţional de pregătire pentru urgenţe. ''COVID-19 a expus punctele slabe şi divizările din societăţile noastre, iar acesta este momentul să ne unim în calitate de comunitate globală pentru a construi o apărare pentru generaţiile viitoare dincolo de această criză'', a conchis preşedintele Consiliului European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.