Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţii ecologiste europene au salutat proiectul Pactului Ecologic european

European Parliament
UE PE parlamentul european

Organizaţii ecologiste europene au salutat miercuri proiectul Pactului Ecologic european prin care Bruxelles-ul doreşte ca UE să avanseze către o economie neutră în emisii de CO2, dar unele cred că acesta vine prea târziu şi nu este suficient de ambiţios, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

În opinia organizaţiei Greenpeace, deşi volumul politicilor pe care noua Comisie Europeană doreşte să le promoveze este ''impresionant'' şi promisiunile acesteia le depăşesc pe cele ale precedentelor executive comunitare, planul propus este destul de 'subţire'.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Greenpeace, Franziska Achterberg, obiectivele climatice anunţate de preşedinta CE, Ursula von der Leyen, sunt prea mici şi măsurile de concretizare a planului anunţat ar trebui ''să abordeze modelele de producţie şi consum care ne-au adus în situaţia actuală''.

Citește și: Schimbări radicale- Reguli noi de acordare a creditelor

La rândul ei, reţeaua ecologistă European Environmental Bureau consideră pozitiv faptul că Ursula von der Leyen a decis să facă din Pactul Ecologic european unul din principalele obiective ale mandatului ei, însă apreciază totodată că proiectul prezentat nu abordează îndeajuns provocările schimbărilor climatice, pierderea biodiversităţii sau contaminarea.

Alianţa pentru Sănătate şi Mediu Înconjurător (HEAL - conform iniţialelor în limba engleză) a subliniat că, pentru a se putea răspunde provocărilor climatice, planul propus are nevoie de o revizuire a calendarului şi dimensiunii sale, în timp ce Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a avertizat că ''numai propunerile legislative şi politice concrete din lunile următoare vor demonstra anvergura angajamentului Comisiei Europene''.

Aceasta din urmă a prezentat miercuri Pactul ecologic european, o foaie de parcurs ce are ca principal obiectiv atingerea neutralităţii emisiilor de carbon până în anul 2050, şi va propune, în termen de 100 de zile, primul "act legislativ european privind clima".

Citește și: PSD, despre planurile PNL de creștere a vârstei de pensionare: Reprezintă un ‘dar otrăvit’

Îndeplinirea obiectivelor Pactului ecologic european va necesita investiţii semnificative. Se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima şi energia va necesita investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde euro, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB-ul din 2018. Aceste investiţii vor necesita mobilizarea sectorului public şi a celui privat. Comisia va prezenta, la începutul anului 2020, Planul de investiţii pentru o Europă durabilă, menit să răspundă nevoilor de investiţii. Cel puţin 25% din bugetul pe termen lung al UE ar trebui să fie alocat acţiunilor climatice, iar Banca Europeană de Investiţii, în calitate de bancă a Europei în domeniul climei, va oferi un sprijin suplimentar. Pentru ca sectorul privat să contribuie la finanţarea tranziţiei către o economie verde, Comisia va prezenta, în 2020, o strategie de finanţare verde.

"Pactul ecologic european este noua noastră strategie de creştere, o creştere care oferă mai mult decât consumă. Acest pact arată cum să ne transformăm modul de viaţă şi de muncă, de producţie şi de consum, astfel încât să trăim mai sănătos şi să dezvoltăm capacităţile de inovare ale întreprinderilor noastre. Putem să participăm cu toţii la tranziţie şi putem să beneficiem cu toţii de oportunităţi", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.