Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orientul Mijlociu fierbe: Armata americană este îngrijorată de numărul tot mai mare de 'provocări' ale Rusiei și Iranului (analiză The Washington Post)

SOFREP
Al Tanf baza siria masini militare

O „explozie” de manevre rusești și iraniene împotriva intereselor americane în Orientul Mijlociu l-a forțat pe noul comandant militar al regiunii american să se gândească la modul în care să restabilească disuasiunea fără a declanșa un conflict mai amplu, o problemă permanentă care a căpătat o nouă urgență pe fondul instabilității globale declanșate de războiul Moscovei în Ucraina, relatează publicația The Washington Post într-o analiză amplă, pe care o redăm mai jos.

Generalul de armată Michael Erik Kurilla, care a preluat conducerea Comandamentului Central al SUA în această primăvară, s-a întâlnit la sfârșitul lunii iunie cu zeci dintre cei aproximativ 300 de soldați, forțe pentru operațiuni speciale și stagiari străini staționați în această bază întinsă din estul Siriei. Vizita la nivel înalt a avut loc la doar câteva zile după ce avioane de luptă rusești au atacat un post de luptă operat de luptătorii opoziției siriene în interiorul garnizoanei. Oficialii militari ruși, citând o presupusă explozie a unui vehicul despre care au afirmat că ar fi rănit trupele guvernamentale siriene, i-au notificat pe americani cu 35 de minute înainte de această acțiune, potrivit unui oficial militar american.

Administrația Joe Biden prezidează un moment unic, deoarece amenințările cunoscute, precum cele reprezentate de Iran și de interpușii săi, au fost, într-un fel, eclipsate de poziția agresivă a Rusiei față de Europa și de încercarea Chinei de a obține dominația regională în Pacific. În timp ce guvernul american caută să își reprioritizeze prioritățile, aliații cheie din Orientul Mijlociu - inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Israelul - devin tot mai nerăbdători, foarte conștienți de faptul că atenția și capitalul de război al Washingtonului sunt atrase în altă parte.

Aceasta a dat o nouă urgență unei provocări strategice clasice: cât de multă hărțuire este dispusă să tolereze Statele Unite și cum îi poate descuraja pe adversari să testeze liniile roșii ale Washingtonului? - se întreabă The Washington Post.

"Cea mai mare întrebare cu care trebuie să se confrunte factorii de decizie politică din SUA este că, la un moment dat, emiratezii, saudiții, israelienii și alți aliați din Orientul Mijlociu, dacă nu cred că Statele Unite vor descuraja Iranul pe cont propriu, vor căuta modalități de a descuraja Iranul singuri", a declarat Raphael S. Cohen, care cercetează strategia și doctrina militară la RAND Corporation.

Niciun membru al personalului american nu a fost rănit în atacul rusesc de la Tanf. Dar acest lucru nu a fost o consolare pentru Kurilla, care a caracterizat incidentul ca făcând parte dintr-o încercare mai amplă a adversarilor americani de a-și afirma dominația în regiune, mizând în același timp pe faptul că Statele Unite nu vor organiza un răspuns. "Vor împinge până la ceea ce cred ei că vor fi limitele noastre și apoi vor restabili liniile noastre roșii", le-a spus Kurilla celor adunați sub soarele strălucitor al deșertului de dimineață. "Suntem pregătiți să ieșim din lesă ori de câte ori va veni momentul", a intervenit un membru al armatei americane. "Nu am nicio îndoială", a răspuns generalul.

Crește numărul de incidente

În luna iunie au avut loc mai multe cazuri de ceea ce oficialii militari americani au denunțat ca fiind acte "provocatoare" din partea Rusiei și a Iranului.

Pe lângă lovitura de aici, de la Tanf, oficialii americani au declarat că au documentat faptul că avioanele rusești au amenințat avioanele militare americane deasupra Siriei prin manevre care nu au respectat protocoalele stabilite de mult timp, care cer ca ambele părți să își dea acordul, nu doar să se avertizeze reciproc, cu privire la operațiunile planificate care ar putea pune în pericol personalul sau interesele uneia dintre țări. Comandamentul Central a refuzat să ofere detalii suplimentare pentru sursa citată pentru a-și susține afirmațiile.

Nave militare americane și iraniene au fost la un pas de a se întâlni în Golful Persic

Confruntarea cu Rusia a coincis cu o escaladare a provocărilor din partea Iranului și a reprezentanților săi, inclusiv un incident recent pe mare, când ambarcațiuni de atac rapid operate de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice de la Teheran s-au apropiat pe furiș de navele americane în Golful Persic, ajungând la mai puțin de 50 de metri de una dintre ele. La începutul acestui an, Pentagonul s-a mobilizat ca răspuns la atacurile, orchestrate de rebelii afiliați Iranului din Yemen, care au vizat trupele americane și ale Emiratelor Arabe Unite la o bază de la sud de Abu Dhabi.

Iranul, cel mai mare rival al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, a fost mult timp o preocupare a comandanților CENTCOM. Kurilla, care și-a petrecut o mare parte din primăvară călătorind prin regiune și întâlnindu-se cu omologii străini, este obsedat de activitatea agresivă cu care Teheranul a scăpat și se referă frecvent la o analiză recentă a NBC News care a numărat 29 de atacuri împotriva unor ținte americane din octombrie care nu au determinat un răspuns în forță.

SUA lucrează la extinderea rețelelor de informații în Asia Centrală

Garnizoana Tanf, situată de-a lungul granițelor Siriei cu Iordania și Irak, poartă încă cicatricele unui atac al milițiilor iraniene din octombrie. Urmele de unde dronele au lovit complexul sunt vizibile pe o clădire din apropierea centrului de comandă al armatei americane, unde o tablă albă consemnează incidentele recente în zonă de 35 de mile care o înconjoară. O hartă din podea până în tavan a zonei marchează exact ce părți ale teritoriului au făcut vulnerabile aceste amenințări.

Armata americană are aici suficientă putere de foc pentru a respinge un atac, spun oficialii: există vehicule blindate și două sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate cu rază de acțiune pentru a lovi tot ceea ce încalcă zona. Dar, de cele mai multe ori, ca și în cazul mijloacelor americane din alte părți ale regiunii, acestea rămân nefolosite, deoarece pericolele percepute de a răspunde cu forța sunt considerate prea mari.

"Ultimul lucru pe care vrem să îl facem este să începem un conflict cu Rusia chiar acum", le-a spus Kurilla trupelor din garnizoană. Dar, a adăugat el, "ne vom apăra... Nu vom ezita să răspundem".

Acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Statelor Unite nu au făcut decât să complice un act de echilibru în Orientul Mijlociu care, în ultimii ani, a dictat modul în care armata americană își gestionează interesele. "Iranul încearcă în mod obișnuit să testeze unde ar putea fi liniile roșii americane și să mărșăluiască până acolo", a declarat William Wechsler, director al programelor pentru Orientul Mijlociu la Atlantic Council și fost oficial de rang înalt al Pentagonului. "Încearcă să stabilească un set acceptat de comportamente care funcționează în avantajul lor... iar noi, de fapt, am acceptat în mare măsură aceste norme de comportament malign de-a lungul mai multor administrații." "Pentru ca liniile roșii să funcționeze, una dintre cele două dinamici trebuie să fie în vigoare. Una este ca noi să ne înțelegem propriile linii roșii cu mare specificitate pe plan intern și să le comunicăm foarte clar în exterior", a declarat Wechsler. "A doua modalitate este că, dacă ai un grad de putere copleșitoare, atunci poți avea un grad de ambiguitate strategică. Dar mă tem că acele zile sunt în spatele Statelor Unite... Teama de puterea americană s-a estompat în ultimii 20 de ani".

În Orientul Mijlociu, în special, Statele Unite reduc forțele după decenii de război în Afganistan și Irak. Acest lucru creează oportunități pentru adversari de a se flexibiliza, spun experții, și de a arăta că sunt o forță de luat în seamă.

Pe măsură ce războiul din Ucraina se împotmolește, evaluările SUA se confruntă cu o analiză amănunțită

În cazul Rusiei, factorul evident care determină tensiunile cu Statele Unite este războiul din Ucraina. Kremlinul este furios în legătură cu efortul condus de SUA de a constrânge Moscova și de a înarma Kievul - iar liderii săi, spun analiștii, sunt îngrijorați de faptul că își pierd influența în alte părți ale lumii. Kurilla a atribuit atitudinea crescută a Rusiei în Siria colonelului-general Aleksandr Chayko, care s-a întors în Orientul Mijlociu după un mandat ratat la comanda forțelor rusești din Ucraina. "Ceea ce nu știm este dacă este un câine fără lesă care încearcă să se restabilească", le-a spus Kurilla trupelor americane la Tanf. "Care este motivul pentru unele dintre aceste comportamente mai agresive?".

Există, de asemenea, întrebări cu privire la ceea ce determină escaladarea atacurilor susținute de Iran. În general, acestea coincid cu eșecul lung și lent al eforturilor de a revigora un pact internațional pentru a limita ambițiile nucleare ale Teheranului. De asemenea, incidentul din Golful Persic urmărește îndeaproape impunerea de către Statele Unite a unor noi sancțiuni împotriva producătorilor petrochimici iranieni și incidentele de tip "tit-for-tat" dintre Grecia și Iran, care implică confiscarea de petroliere.

Negocierile nucleare cu Iranul se vor relua în această săptămână

Dar mai există și un alt element în joc: semnalele schimbătoare de la Washington. Administrația Biden nu a dat dovadă de indulgența față de Rusia, îmbrățișată de predecesorul său, și nici de linia dură și fără menajamente față de Iran. Spre deosebire de președintele Donald Trump, Biden a adoptat o postură de sfidare față de Moscova, punând în același timp un accent mai mare pe diplomație cu Teheranul, deși administrația insistă că nu permite ca provocările să rămână fără răspuns.

"Nu există nimic pe care președintele Biden să îl ia mai în serios decât securitatea personalului american desfășurat peste hotare", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, vorbind sub rezerva anonimatului, conform regulilor de bază stabilite de Casa Albă.

Această persoană a declarat că, la preluarea mandatului, administrația Biden a acționat rapid pentru a descuraja atacurile grupărilor susținute de Iran, folosind o varietate de instrumente, inclusiv lovituri militare, precum și măsuri diplomatice și coercitive. "Nu toate răspunsurile vor fi văzute sau vizibile, dar Iranul înțelege pe deplin că Statele Unite sunt pregătite să răspundă direct la orice amenințare împotriva personalului american", a continuat purtătorul de cuvânt.

Deși oficialii guvernamentali americani sunt timizi în ceea ce privește ceea ce ar putea declanșa un răspuns militar, există un consens între experți că o linie roșie clară pentru Statele Unite este uciderea unui cetățean american. "Moartea unor americani cere un răspuns. Distrugerea intereselor americane sau a partenerilor și aliaților SUA, este un semn de întrebare", a declarat Matthew McInnis, membru senior al Institutului pentru Studiul Războiului (Institute of the Study of War). "Aceasta este exact situația în care se află poporul american în acest moment.

Foto: caracter ilustrativ (harta Siriei).

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.