Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ornitorincii sunt în pericol de dispariţie (studiu)

www.operationworld.org
australia

Secetele şi alte manifestări ale încălzirii globale cu care se confruntă Australia exercită o presiune din ce în ce mai mare asupra populaţiei de ornitorinci, până la a o împinge spre dispariţie, avertizează cercetătorii într-un studiu publicat luni, transmite AFP potrivit Agerpres.

Acest mamifer unic a dispărut deja din 40% din habitatul său istoric din estul Australiei din cauza secetelor, a amenajării teritoriului, a poluării sau a construcţiei de baraje care îi fragmentează zonele de locuit, conform cercetătorilor de la Centrul pentru ştiinţele ecosistemului din cadrul Universităţii din New South Wales (UNSW).

Potrivit estimărilor acestora, dacă ameninţările actuale continuă, populaţia de ornitorinci ar putea să scadă cu 47-66 de procente în următorii 50 de ani, iar în contextul unei deteriorări a condiţiilor climatice asociate încălzirii globale s-ar putea ajunge chiar la o scădere cu 73 de procente a numărului de ornitorinci în 2070.

Avertizările vin în contextul în care, în prezent, ornotorincul este inclus de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) în categoria speciilor "cvasi ameninţate".

Cercetătorii de la UNSW consideră, însă, că degradarea stării râurilor în urma reducerii precipitaţiilor, dar şi valurile de căldură scad şansele de supravieţuire ale acestei specii.

Potrivit acestor specialişti, se impune efectuarea "urgentă" a unui studiu la nivel naţional cu privire la riscurile cu care se confruntă populaţia de ornitorinci pentru a se afla dacă specia poate fi considerată "vulnerabilă" şi dacă trebuie instituite strategii de protecţie pentru a "reduce la minimum" riscul acesteia de dispariţie.

Studiul cercetătorilor de la UNSW estimează că populaţia totală de ornitorinci a scăzut cu 50 de procente de la colonizarea insulei de către europeni, în urmă cu două secole. Un studiu anterior publicat în noiembrie 2018 raporta o scădere cu 30 de procente în această perioadă şi estima populaţia de ornitorinci la 200.000 de exemplare.

Cercetarea este publicată într-un moment în care Australia se confruntă cu incendii de vegetaţie masive, provocate de secetă şi de valuri de căldură, care au redus deja la cenuşă o suprafaţă mai mare decât Portugalia.

Ornitorincul, unul dintre rarele mamifere care depune ouă, trăieşte azi doar în estul Australiei, unde se hrăneşte cu viermi, insecte şi crustacee mici.

Având un cioc asemănător cu cel de raţă, corpul acoperit cu blană şi degetele unite prin membrane înotătoare, ornitorincul este inofensiv, însă masculii deţin la membrele posterioare pinteni ascuţiţi, care conţin un venin paralizant

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.