Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OSCE salută progresele în privinţa Transnistriei dintre Chişinău şi Tiraspol

Preparations for OSCE Ministerial Council in Sofia

Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) a salutat luni progresele recente înregistrate de Chişinău şi Tiraspol în vederea găsirii unei rezolvări în privinţa Transnistriei, regiune separatistă care şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, relatează AFP. "Pentru prima dată în ultimii peste zece ani, observăm progrese semnificative în negocieri", a spus preşedintele în exerciţiu al OSCE, şeful diplomaţiei austriece Sebastian Kurz, conform Agerpres.

Reprezentanţii celor două părţi se întâlnesc luni la Viena cu diplomaţi din partea Rusiei, Ucrainei, OSCE, Uniunii Europene şi Statelor Unite cu ocazia unei reuniuni în aşa-numitul format '5+2', relansat în 2016. Teritoriu cu 500.000 de locuitori, Transnistria, regiune majoritar rusofonă situată în partea de est a râului Nistru, a câştigat în 1992 un scurt război de independenţă cu sprijinul Moscovei, dar nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. În acest conflict îngheţat de mult timp, Chişinăul şi Tiraspolul au ajuns recent la un acord pentru deblocarea "mai multor chestiuni sociale şi economice", a căror "punere rapidă în aplicare" a fost cerută luni de OSCE.

Simbol al începutului apropierii, autorităţile moldovene şi cele transnistrene au acceptat la începutul lunii noiembrie să redeschidă un pod peste Nistru distrus în timpul unor confruntări şi rămas nefolosit din cauza unor divergenţe politice, deşi a fost reconstruit. Printre chestiunile ce ar urma să fie reglementate, preşedintele moldovean Igor Dodon a menţionat recent libera circulaţie a locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, funcţionarea în Transnistria a şcolilor cu predare în limba română sau recunoaşterea de diplome universitare în Transnistria.

Obiectivul discuţiilor grupului 5+2 este de a ajunge la o reglementare politică a dosarului transnistrean pe baza acordării unui 'statut special' acestei regiuni în cadrul Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.