Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Osemintele unor soldaţi din Primul Război Mondial au fost înhumate cu onoruri militare într-o localitate din Vâlcea

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam defilare armata militari

Osemintele a nouă soldaţi, ce se presupune că ar fi luptat în timpul Primului Război Mondial în zona Poiana Spinului din comuna Perişani, vor fi înhumate vineri, cu onoruri militare, în două cimitire ale eroilor din zonă, au anunţat reprezentanţii Prefecturii Vâlcea, informează AGERPRES.

Potrivit sursei citate, rămăşiţele pământeşti ale militarilor căzuţi pe front au fost scoase la suprafaţă pe parcursul mai multor ani de către arheologii Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea şi s-a încercat înmormântarea lor încă de anul trecut, cu ocazia Centenarului Marii Unirii, însă ceremonia a fost amânată pentru a permite specialiştilor să facă identificarea osemintelor. S-a stabilit că doi dintre soldaţi ar fi nemţi, iar restul români.

"Vineri, 5 iulie 2019, va avea loc, în organizarea edililor din Perişani şi Titeşti, cu sprijinul Garnizoanei Vâlcea şi a Consiliului Judeţean Vâlcea, o ceremonie militară şi religioasă dedicată înhumării osemintelor eroilor români căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, în păşunea Poiana Spinului din localitatea Perişani. Dincolo de momentul festiv, nu trebuie totuşi uitat efortul unor oameni şi al unor instituţii care au desfăşurat efectiv lucrările de recuperare şi punere în demnitate a osemintelor acestor eroi. Astfel, la iniţiativa directorului SRI Vâlcea de la acea dată, domnul Ciprian Constantin, şi a şefului Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea, domnul Ionuţ Pîslaru, cu largul sprijin al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor s-au parcurs mai multe etape, până când acest proiect să devină realitate. De asemenea, trebuie amintită contribuţia directorului Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea, domnul Claudiu Tulugea, care a coordonat lucrările în şantierul arheologic din localitatea Perişani", a afirmat prefectul de Vâlcea, Florian Marin.

Primele oseminte au fost descoperite întâmplător, în vara anului 2016, la marginea unei păduri din Perişani, de câţiva căutători de comori, care au anunţat apoi, prin 112, autorităţile. Arheologii care s-au deplasat atunci în zonă au găsit rămăşiţele a patru soldaţi, modul în care aceştia erau îngropaţi - în picioare şi cu echipamentul lângă ei, nefolosit - determinându-i pe specialişti să concluzioneze că moartea lor a fost una fulgerătoare, surprinşi fiind, cel mai probabil, de suflul unei explozii. Tot atunci s-a stabilit că ar fi soldaţi dintr-o companie a Diviziei a IV-a, ce a fost dată dispărută în toamna anului 1916, când România a intrat în război, iar Corpul Alpin Bavarez a străpuns linia frontului prin Perişani, în timpul uneia dintre cele mai sângeroase confruntări din timpul Primului Război Mondial în care şi-a pierdut viaţa şi generalul David Praporgescu.

Ultimele săpături arheologice la Perişani au fost făcute în vara anului trecut, pe lângă oseminte fiind descoperite şi câteva zeci de cartuşe rămase neexplodate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.