Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ostaticii din Gaza: Ţările mediatoare lucrează neîncetat pentru a acoperi golul rămas, spune Blinken

nbcnews.com
Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că ţările mediatoare lucrează "neîncetat pentru a acoperi golul rămas" în vederea unui acord cu privire la ostatici şi la o încetare a focului în Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Da, există o contrapropunere care a fost avansată de Hamas. În mod evident, nu pot intra în detalii, dar ceea ce pot să vă spun este că lucrăm din greu cu Israel, Qatar şi Egipt pentru a umple golul rămas şi a încerca să ajungem la un acord", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă la Viena, în Austria.

El a indicat că Israelul a "trimis din nou negociatori pentru a continua procesul". "Cred că aceasta reflectă sentimentul posibilităţii şi urgenţei de a obţine un acord, o încetare a focului, de a recupera ostaticii şi a aduce şi mai mult ajutor umanitar", a adăugat Blinken.

Cu puţin timp înainte, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a informat printr-un comunicat că Israelul va "trimite o delegaţie la Doha, în Qatar, în cadrul negocierilor pentru un schimb de ostatici deţinuţi în Gaza cu deţinuţi palestinieni".

Israelul nu trimisese reprezentanţi săptămâna trecută la Cairo, unde ţările mediatoare s-au întâlnit cu o delegaţie a Hamas.

Gruparea islamistă palestiniană, care cerea până acum o încetare a focului definitivă în Gaza înaintea oricărui acord asupra ostaticilor, este de acum dispusă să accepte o încetare a focului de şase săptămâni, timp în care 42 de ostatici - femei, copii, persoane vârstnice şi bolnave - ar putea fi eliberaţi în schimbul a 20 până la 50 de deţinuţi palestinieni, a indicat pentru AFP unul dintre responsabili.

Întrebat despre o eventuală ofensivă a Israelului împotriva oraşului Rafah, Antony Blinken a declarat că "nu a văzut încă un plan" furnizat de israelieni, amintind totodată că SUA cer să existe un "plan clar şi care să poată fi pus în aplicare".

Benjamin Netanyahu a promis să continue războiul până la eliminarea Hamas şi a anunţat această ofensivă viitoare asupra Rafah, oraş de la frontiera închisă cu Egiptul, unde sunt masaţi - potrivit ONU - circa un milion şi jumătate de palestinieni.

Washingtonul îşi exprimă opoziţia faţă de orice ofensivă la Rafah care ar pune în pericol civilii refugiaţi acolo.

Aproximativ 250 de persoane au fost lipite şi duse în Gaza în timpul atacului de o amploare fără precedent din 7 octombrie de către comandouri Hamas în comunităţile din sudul Israelului, ceea ce a dus la moartea a cel puţin 1.160 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP în baza datelor oficiale israeliene.

Conform Israelului, 130 de ostatici capturaţi în 7 octombrie se află în continuare în Gaza, dintre care 32 se pare că ar fi decedat.

Operaţiunea militară israeliană lansată ca represalii la atacul din 7 octombrie a făcut până acum 31.500 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din cadrul guvernului Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.