Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG pentru modificarea legilor justiţiei: 'BOMBA' care trebuie dezamorsată (surse)

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

CCR a ultimele două sesizări pe legile justiţiei, astfel că în curând toate cele trei acte normative vor fi în vigoare. Deputatul Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru legile din domeniul justiţiei, a făcut însă un anunţ-surpriză: legile vor fi din nou modificate prin ordonanţă de urgenţă. Scopul ar fi punerea în acord a unor articole cu observaţiile Comisiei de la Veneţia.

Surse politice şi judiciare au precizat, pentru STIRIPESURSE.RO că una dintre prevederile care ar urma să fie modificare este cea referitoare la vechimea minimă pentru pensionare. Noua formă a Legii 303/2004 scade vechimea necesară (pe respectivele funcţii) pentru pensionare anticipată de la 25 la 20 de ani. Această nouă prevedere ar putea să permită ieşirea la pensie a aproape 2000 de magistraţi, din totalul de aproape 8000, deşi pensionarea anticipată vine la pachet cu o pensie diminuată. Având în vedere că şi pregătirea la Institutul Naţional al Magistraturii creşte de la 2 la 4 ani, în sistem ar putea apărea o adevărată criză de personal.

UPDATE: Surse guvernamentale precizează că o decizie în acest sens a fost dej luată.

Potrivit unor surse politice, articolul 81 al Legii 303/2004 ar putea fi modificat prin ordonanţă de urgenţă. Dacă iniţial se vorbea despre o prorogare a modificărilor, ultima variantă luată în calcul este cea a modificării totale a articolului de lege. Scăderea vechimii necesare pentru pensionare ar fi fost făcută la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, însă tot CSM a demarat discuţiile cu Parlamentul pentru modificarea legii, mai spun surse din cadrul coaliţiei de guvernare. Deocamdată, se aşteaptă o analiză din partea CSM şi o discuţie inclusiv cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, pentru a se stabili cea mai bună variantă de urmat.

CITEȘTE ȘI: Top 5 fructe care ajută ficatul şi rinichii

Noua formă a articolului 81 din Legea 303/2004 (preşedintele Iohannis este obligat să o promulge în termen de 10 zile):

(1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcția de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

(2) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător la Curtea Constituțională, judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul de la Curtea Constituțională, judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.

(3) De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin (1), pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în aceste funcții.

(5) Persoanele care îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la alin. (1) și (3) în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar, notar de stat sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupație. În acest caz, pensia se stabilește dintr-o bază de calcul egală cu indemnizația de încadrare brută lunară pe care o are un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad al instanței sau parchetului, și sporurile, în procent, avute la data eliberării din funcție ori, după caz, cu salariul de bază brut lunar și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcție din motive neimputabile.

(6) Judecătorii și procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională au dreptul la pensie de boala profesională și de invaliditate în cuantum de 80% din pensia de serviciu.

CITEȘTE ȘI: Medicii trag un semnal de ALARMĂ: Obiceiurile banale care îţi distrug rinichii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.