Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Pădurea de nori' din Costa Rica, ameninţată de schimbările climatice

padure costa rica

'Pădurea de nori' din Costa Rica, ameninţată de schimbările climatice.

"Pădurea de nori" din Monteverde, în centrul statului Costa Rica, nu îşi va mai merita numele în curând, schimbările climatice ameninţând acest mediu unic, cu fauna şi flora lui, sub un cer nedorit de albastru, relatează miercuri AFP.

În "pădurea de nori", ar trebui să se poată asculta apa picurând constant din copaci din cauza umidităţii ridicate. Însă, ramurile moarte sunt cele care sparg tăcerea, trosnind sub paşii turiştilor pe potecile de pe pământul uscat, conform Agerpres.

Situată la mare altitudine, această pădure rezistă încă şi îi încântă pe vizitatori cu o varietate infinită de verdeaţă sub un soare, din păcate, orbitor. Însă, ceaţa care a domnit aici cu puţin timp în urmă se risipeşte sub efectul creşterii temperaturii, deplânge ghidul Andrey Castrillo, în vârstă de 24 de ani. "Pădurea ar trebui să fie răcoroasă", a explicat el. "Ar trebui să auzi picăturile căzând peste tot în pădure, dar asta se întâmplă doar în zilele cele mai umede şi mai vântoase din sezonul ploios", a declarat el.

"Aici nu era soare... Aveam vreo treizeci de zile de soare pe an. Acum avem peste 130", a precizat ghidul.

La 1.400 de metri altitudine şi la o distanţă de 140 de kilometri nord-vest de capitala San José, rezervaţia naturală Monteverde (privată) se întinde pe 14.200 de hectare şi găzduieşte o sută de specii de mamifere, 440 de de specii de păsări şi 1.200 de specii de amfibieni.

Acest tip excepţional de pădure de mare altitudine reprezintă doar 1% din zonele tropicale şi subtropicale ale lumii.

"Pătura de nori din apropierea solului se formează atunci când saturaţia umidităţii depăşeşte 90%, cu temperaturi cuprinse între 14 şi 18 grade Celsius", a declarat pentru AFP cercetătoarea Ana Maria Duran de la Universitatea din Costa Rica, în vârstă de 38 de ani.

- "Păşind printre nori" -

Cercetătoarea a explicat că vine în acest loc în mod regulat de mai bine de douăzeci de ani. În mod normal, ceaţa "aproape permanentă" conferă impresia că "păşeşti printre nori" şi nu ar trebui ca vizibilitatea să fie mai mare de un metru, după cum a spus ea. Însă, privirea se afundă acum în pădure, unde domneşte o temperatură de peste 25 de grade Celsius, sub un cer albastru unde doar câţiva nori încununează vârfurile.

"Să vin la Monteverde, să găsesc condiţii atât de aride şi să nu fiu în nori, ca acum 20 de ani când am început să vin aici, este evident foarte trist", a comentat Duran.

Temperaturi mai ridicate, umiditate scăzută şi mai mult soare: muşchiul este uscat pe trunchiurile copacilor, râurile nu sunt decât pâraie, iar amfibienii din această zonă se numără sunt primele victime ale schimbărilor climatice.

"Declinul amfibienilor din pădurile de nori poate servi drept semnal de alarmă", a avertizat biologul Andrea Vincent, care predă la Universitatea din Costa Rica.

Specia Incilius periglenes, cunoscută sub numele de broasca de aur, sau broasca de Monteverde, este inclusă deja din 2019 pe lista cu specii dispărute a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

"O pădure de nori fără nori conduce la dispariţie", a afirmat profesoara de 42 de ani, avertizând că vor exista o mulţime de specii declarate extincte.

Însă, acest "scenariu descurajant" poate fi încă evitat, a spus ea. "Ecosistemele sunt rezistente. Dacă facem eforturi pentru a opri schimbările climatice, este posibil ca pădurile de nori să îşi revină... nu în timpul vieţii noastre, ci poate pentru generaţiile următoare", a precizat Andrea Vincent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.