Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PAID a explicat cum pot cere despăgubiri persoanele care și-au asigurat locuințele la Euroins

ro.linkedin.com
euroins

PAID a făcut o serie de precizări legate de retragerea autorizației de funcționare a Euroins și de modalitatea în care persoanele care și-au asigurat locuințele pot cere despăgubiri.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a făcut o serie de precizări legate de retragerea autorizației de funcționare a Euroins și de modalitatea în care persoanele care și-au asigurat locuințele pot cere despăgubiri.

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a retrage licența Euroins și constatarea indiciilor privind starea de insolvență a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Cum la finalul lunii februarie 125.000 de români aveau locuințele asigurate prin Euroins, cu asigurarea obligatorie împotriva riscurilor de cutremur, inundații și alunecări de teren, PAID a anunțat că asigurarea obligatorie a locuințelor (PAD) împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale este doar distribuită de firmele de asigurări (precum Euroins), plata despăgubirilor efectuându-se însă de PAID.

„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.

În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre beneficiari, în situația în care distribuitorul poliței nu va fi în măsură. În acest sens, compania pune la dispoziția publicului numărul scurt 021 9930, apelabil non-stop, din orice rețea.

„Ne vom asigura că nu există sincope în soluționarea daunelor și vom face toate demersurile pentru a prelua, de la Fondul de Garantare a asiguraților, plata directă a dosarelor. Avem toată încrederea că timpii de plată vor rămâne rezonabili și că toate dosarele de daună vor fi achitate”, a declarat Nicoleta Radu în comunicat.

În prezent sunt peste 1,9 milioane de locuințe asigurate prin polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Aceasta poate fi contractată direct pe site-ul paidromania.ro, prin intermediul companiilor partenere sau prin brokerii de asigurări.

Ce despăgubiri pot fi plătite

De plata despăgubirilor se ocupă exclusiv PAID, astfel că falimentul unei firme prin care s-a vândut o astfel de poliță de asigurare, cum ar fi cazul Euroins, „nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari.

Astfel, în caz de daună, pot primi despăgubiri până la maxim 20.000 de euro de la PAID. Pentru daune mai mari, banii se pot recupera în limita a 500.000 de lei, de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă locuința are asigurare facultativă la Euroins.

Cei care au de recuperat sume mai mari de 500.000 de lei trebuie să se înscrie la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în prima instanță de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București.

Brokerii de asigurări consultați de HotNews.ro spun că de regulă 95% dintre polițele obligatorii PAD au în completare și polițe facultative, ceea ce înseamnă că este posibil ca mare parte din cele 125.000 de polițe PAD vândute de Euroins să aibă în completare și asigurări facultative de la același asigurător.

În aceste cazuri, în contextul deciziei ASF de a retrage autorizația de funcționare a Euroins, românii vor trebui să se adreseze către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în cazul în care au de recuperat daune care depășesc 20.000 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.