Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia ne arde pe toți la buzunare - Circa 200.000 de lei, cea mai mare factură pentru tratamentul unui pacient COVID

Pinterest
Covid bani

Nu mai puţin de 200.000 de lei e cea mai mare factură pentru tratamentul unui pacient COVID-19, un bărbat nevaccinat care a fost internat două luni la Terapie Intensivă, unde a și murit. Medicii atrag atenția că tratamentele pentru pacienții cu coronavirus costă foarte mult și au de suferit și bolnavii non-COVID care, de la izbucnirea pandemiei, sunt în plan secund. În schimb, vaccinarea e mult mai ieftină și previne cazurile grave de COVID-19. În alte state, persoanele nevaccinate care fac COVID sunt puse să-și plătească spitalizarea.

Zilele trecute, PNL a introdus la legea certificatului verde un amendament care prevede ca persoanele nevaccinate care fac COVID să-și pătească singure spitalizarea.

PSD s-a opus, iar la discuțiile pentru formarea noii coaliții s-a convent ca amendamentul să nu meargă mai departe.

Asta deși în alte țări nevaccinații care fac COVID sunt obligați să-și plătească tratamentul, informează Adevărul.

„Costurile cu pacienţii cu COVID-19 sunt enorme. Cei cu boli cronice gem pe-acasă şi noi ne mâncăm toţi banii cu COVID-19. Dacă aţi vedea facturile! Pacient cu COVID-19 care a rezistat la ATI două luni şi apoi a murit. Vă spun sincer că sunt îngrozit. Aceste costuri, la un moment dat, le vom plăti. Şi când accesul bolnavilor cronic va fi liber, nu vor mai fi bani. Nu mai punem la socoteală costurile cu utilităţile spitalelor – gaze, energie şi aşa mai departe, care au crescut şi ele foarte mult în ultimul timp”, a declarat Radu Vasile, liderul Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România.

La rândul său, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Naţional de Pneumologie „Prof.dr. Marius Nasta” din Bucureşti, atrage atenția asupra pierderilor nu financiare, ci asupra bunei funcționări a organismului după trecerea prin boală.

„Întrebarea care se pune este cât îl costă pe pacient să se recupereze după ce a trecut printr-o formă severă de COVID? Câte alveole pulmonare pierde – pe care nu i le mai redă nimeni cu toţi banii din lume –, câţi neuroni pierde dacă avem o afectare neuronală, câte sinapse se pierd, câţi nefroni din rinichi se pierd? Aceste costuri nu pot fi cuantificate. Dar, pentru noi, aceste celule, alveole, nefroni, neuroni sunt esenţiale pentru că nu putem merge mai departe cu aceeaşi calitate a vieţii. Pentru mine, ca pacient, asta ar conta”, a explicat Mahler.

Aceasta a mai precizat că „e normal ca statul să plătească pentru aceste categorii de pacienţi tocmai pentru a ne proteja pe noi, ceilalţi”. Pe de altă parte, Beatrice Mahler a ținut să sublinieze că „e mai ieftin să ne vaccinăm”.
Potrivit dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, cu cât crește numărul de cazuri COVID, cu atât scade capacitatea sistemului de sănătate de a trata pacienţi cu boli cronice sau acute.

Spre deosebire de tratament, vaccinarea e mult mai ieftină și salvează vieți. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a afirmat că numărul deceselor în această toamnă ar fi fost de 20 de ori mai mic dacă am fi avut o rată de vaccinare mai mare. În acest moment, rata de acoperire vaccinală de 44% în rândul populației eligibile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.