Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PANICĂ NUCLEARĂ în Germania: O centrală nucleară a fost atacată informatic

atomic

Centrala nucleară de la Gundremmingen, sudul Germaniei, a fost infectată cu viruşi informatici, însă aceştia nu par să fi pus în pericol funcţionarea uzinei pentru că aceasta nu este conectată la internet, a indicat operatorul centralei, transmite miercuri Reuters.

Centrala de la Gundremmingen, situată la 120 km nord-vest de Munchen, este operată de compania germană RWE.

Citește și: INCREDIBIL Motivul SF pentru care judecătorii i-au refuzat candidatura lui Cristian Popescu Piedone

Viruşii W32.Ramnit şi Conficker au fost descoperiţi în unitatea B de la Gundremmingen, într-un sistem informatic actualizat în 2008 cu un soft de vizualizare de date.

Malware-ul a fost depistat pe 18 unităţi externe de date, mai ales stick-uri USB, pe computere de birou separate de sistemele de operare ale centralei. RWE a anunţat, în consecinţă, sporirea măsurilor de securitate informatică.

Citește și: Alina Mungiu Pippidi, ofensivă în faţa servicilor: 'Să îşi facă treaba lor constituţională'

W32.Ramnit, descoperit în 2010, este proiectat să fure fişiere din calculatoare infectate şi are ca ţintă Microsoft Windows, potrivit firmei de securitate Symantec. El se răspândeşte prin stick-uri de memorie, printre alte metode, şi este destinat să îi asigure atacatorului control la distanţă asupra unui sistem atunci când acesta este conectat la internet.

Conficker, identificat prima oară în 2008, a infectat milioane de computere cu sistem de operare Windows în întreaga lume. El se răspândeşte prin reţele şi prin autocopiere pe unităţi externe de stocare de date.

Citește și: BĂTAIE ca-n filme în Parlamentul unui stat NATO / VIDEO

RWE a informat Biroul federal pentru securitate informatică (BSI), care lucrează împreună cu specialişti în IT pentru a analiza acest incident.

Potrivit lui Mikko Hypponen, cercetător principal la F-Secure, din Finlanda, citat de Reuters, infectarea unor infrastructuri critice este un fenomen surprinzător de comun, nefiind însă în general periculos dacă uzina nu a fost vizată în mod special.

Citește și: Candidatura Laurei Chiriac, CONTESTATĂ la Judecătorie după escapada amoroasă cu Diacomatu

Viruşii cei mai comuni se răspândesc fără ca acest lucru să fie conştientizat, susţine expertul.

Spre exemplu, Hypponen spune că un fabricant aeronautic european i-a declarat recent că săptămânal curăţă cockpit-urile avioanelor sale de malware-uri proiectate pentru telefoane cu sistemul de operare Android. Malware-urile s-au răspândit la avioane din simplul motiv că angajaţii fabricii şi-au încărcat telefoanele mobile cu portul USB în cabină.

Citește și: Noi detalii din dosarul BOMBĂ de la DNA cu Boc, Videanu și Ilie Sârbu: Apar Băsescu și Geoană

Întrucât avionul funcţionează cu un sistem de operare diferit, nimic nu l-ar afecta, însă virusul ar fi transferat spre alte dispozitive conectate la încărcător.

În 2013, un virus informatic a atacat un sistem de control al turbinelor la o centrală electrică din SUA, după ce un tehnician a introdus un drive USB infectat în reţea, scoţând centrala din funcţiune timp de trei săptămâni, scrie agerpres.ro.

Citește și: Suma URIAȘĂ pe care Sebastian Ghiță a depus-o la DNA drept cauțiune: A dat dublu

După catastrofa nucleară de la Fukushima, din urmă cu 5 ani, guvernul german a decis să accelereze închiderea centralelor nucleare din ţară, pe fondul îngrijorărilor legate de securitatea acestora, menţionează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.