Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc a făcut un anunț istoric: Decizia Bisericii Catolice față de homosexuali și căsnicie

papa francisc

Papa Francisc a prezentat vineri, la Vatican, exortaţia apostolică ''Amoris laetitia'', despre bucuria iubirii în familie, document de 261 de pagini realizat pe baza rezultatelor celor două sinoade despre familie, organizate în 2014 şi 2015, şi care este datat, nu întâmplător 19 martie, când este sărbătorit Sfântul Iosif, informează Radio Vatican, într-o sinteză a acestui text extrem de aşteptat de credincioşii catolici.

Disponibilă în traducere oficială în italiană, franceză, engleză, germană, spaniolă şi portugheză, exortaţia este structurată în nouă capitole şi citează idei ale unor predecesori ai actualului papă, personalităţi cum ar fi Martin Luther King sau Erich Fromm, şi chiar şi un film, "Festinul Babettei" ("Babette's Feast", din 1987).

Citește și: Asta e ultima poză cu Mircea Albulescu în viață / FOTO

Documentul, care se încheie cu o rugăciune către Sfânta Familie, îşi propune să reflecte nu 'idealul' familiei, ci realitatea sa bogată şi complexă, folosind ''limbajul experienţei şi al speranţei''. În paginile lui ''se regăseşte o privire lărgită, foarte pozitivă, care se alimentează nu din lucruri abstracte sau ideale, ci dintr-o mare atenţie faţă de realitate''. Textul este ''o lectură bogată în idei spirituale şi înţelepciune practică, utilă pentru toate cuplurile şi persoanele care doresc să întemeieze o familie'', mai scrie pagina web www.radiovaticana.va.

''Amoris laetitia'' oferă sfaturi concrete soţilor, reaminteşte anumite aspecte interzise de Biserica Catolică, printre care avortul, contracepţia şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex, conţine o deschidere a atitudinii faţă de persoanele divorţate şi recăsătorite şi recunoaşte valoarea anumitor stări de concubinaj, dar fără să se atingă de dogma căsătoriei catolice.

Citește și: Gigi Becali e băgat în trepidații de Daniela Crudu

Iată, pe scurt, câteva dintre cele mai importante idei ale exortaţiei:

- Sfaturi pentru relaţiile din familie:

''Nu putem să ne promitem că vom avea aceleaşi sentimente întreaga viaţă. Dar putem avea în mod cert un proiect comun stabil, să ne angajăm că ne vom iubi şi vom trăi uniţi până ce moartea ne va despărţi şi să trăim mereu o intimitate bogată''.

''Este bine să dai un sărut dimineaţa, o binecuvântarea seara, să-l aştepţi pe celălalt şi să-l primeşti când vine (acasă), să se petreacă împreună timp în afara casei, să se împartă sarcinile domestice. Dar, în acelaşi timp, e bine ca rutina să fie întreruptă printr-o sărbătoare''.

''Una dintre cauzele care au dus la destrămarea căsătoriilor este existenţa unor aşteptări prea ridicate în legătură cu viaţa conjugală. Când este descoperită realitatea, mai limitată şi mai dificilă decât se visase anterior, soluţia nu este aceea de a gândi repede şi iresponsabil la despărţire''.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat 5 legi mult așteptate

- Sexul şi procrearea:

''Din moment ce familia este sanctuarul vieţii, locul în care viaţa este concepută şi protejată, constituie o contradicţie sfâşietoare transformarea ei în locul în care viaţa să fie refuzată şi distrusă''.

''O educaţie sexuală care păstrează o pudoare sănătoasă are o valoare uriaşă (...). Educaţia sexuală este tratată cu superficialitate''.

''Dimensiunea erotică a dragostei nu poate fi considerată sub nicio formă ca un rău permis sau ca o povară ce trebuie tolerată pentru binele familiei, ci drept un dar al lui Dumnezeu pentru a înfrumuseţa întâlnirea dintre soţi''.

Citește și: Vasile Blaga lansează acuzații grave la adresa lui Dacian Cioloș și a miniștrilor săi / VIDEO

- Divorţ:

Persoanele divorţate angajate într-o nouă legătură de familie se pot găsi în situaţii foarte diferite, care nu trebuie să fie catalogate sau închise în afirmaţii prea rigide''.

- Uniuni libere:

''O uniune care a ajuns la o anumită stabilitate constantă prin intermediul unei legături publice (...), al unei afecţiuni profunde (...), al responsabilităţilor faţă de copii, (...) poate fi considerată ca o ocazie ce poate fi sprijinită către o dezvoltare care să ducă la jurământul căsătoriei''. ''Va fi posibilă punerea în valoare a acestor dovezi de dragoste care, într-un fel sau altul, reflectă iubirea lui Dumnezeu''.

Citește și: China face o mega-tranzacție în UE: A cumpărat, pe sute de milioane, cel mai mare port al Greciei

- Homosexualitate:

''Demnitatea oricărei persoane, indiferent de orientarea ei sexuală, trebuie să fie respectată, iar persoana respectivă trebuie să fie primită cu respect''.

''Nu există nicio bază pentru a asimila sau face analogii, chiar şi îndepărtate, între uniunile homosexuale şi planul lui Dumnezeu asupra căsătoriei şi a familiei''.

Citește și: Operațiune anti-tero în Belgia: Cel mai căutat terorist din Europa a fost arestat

- Relaţiile dintre bărbaţi şi femei:

''Unii consideră că multe dintre problemele actuale au apărut din cauza emancipării femeilor. Dar acest argument nu este valabil, este fals! (..) Este o formă de machism''.

Faptul că un bărbat ''se ocupă de unele treburi domestice sau de unele aspecte ale îngrijirii copiilor nu îl face mai puţin masculin''.

''Ruşinoasa violenţă care se manifestă uneori faţă de femei, abuzurile din interiorul familiei şi diverse forme de sclavie nu reprezintă o demonstraţie de forţă masculină, ci o degradare laşă''.

''Violenţa verbală, fizică şi sexuală exercitată asupra femeilor în anumite familii contrazice însăşi natura uniunii conjugale'', fiind amintite în acest sens mutilările genitale practicate în unele culturi, tratarea femeilor drept persoane de categorie secundară, precum şi fenomenul mamelor surogat şi transformarea corpului femeii într-o marfă ''în actuala cultură mediatică''.

Citește și: Victor Ponta a cerut intervenția DNA în dosarul lui Klaus Iohannis și a primit răspuns

- O Biserică atentă la credincioşii ei:

"Îi înţeleg pe aceia care preferă o pastorală mai rigidă, care să nu lase loc la confuzii. Dar cred cu sinceritate că Iisus Hristos vrea o biserică atentă la binele pe care îl răspândeşte Spiritul în mijlocul fragilităţii''.

''Crezând că totul este doar alb sau negru, închidem uneori drumul graţiei'' divine, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO ȘOCANT A fost împușcat în cap în timp ce transmitea, în direct, pe Facebook

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.