Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc: Domnul ne vorbește prin ceilalți și prin situațiile vieții

rador.ro
papa francisc

S-a desfășurat în seara de duminică, 23 mai 2021, un moment de Rugăciune pentru începutul Anului Ignațian. Inițiativa a fost lansată sub genericul ”Pelerini cu Ignațiu” și marchează 500 de ani de la convertirea Sfântului Ignațiu de Loyola. Papa Francisc a transmis un mesaj video cu această ocazie în care subliniază că neplăcerile vieții, ca în viața lui Ignațiu, pot avea o importanță decisivă în planul lui Dumnezeu, conform vaticannews.va.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă

23 mai 2021 – Vatican News. ”Vă binecuvântez din inimă pentru ca acest an să fie cu adevărat o inspirație pentru a merge în lume și a ajuta sufletele, văzând toate lucrurile noi în Cristos”: spune papa Francisc în mesajul video transmis cu ocazia inițiativei de rugăciune on-line, desfășurat în seara de duminică, 23 mai 2021, pentru a marca la nivel internațional începutul Anului Ignațian.

Manifestarea este cuprinsă sub genericul ”Pelerin cu Ignațiu” și marchează cinci sute de ani de la convertirea neașteptată, la Pamplona, a bătăiosului Ignațiu de Loyola, cel care avea să întemeieze mai târziu ordinul iezuit (Societatea lui Isus). În acel moment, remarcă papa în mesajul său, ”toate visele mundane ale lui Ignațiu s-au făcut țăndări într-o singură clipă”, iar ghiuleaua de tun care l-a rănit ”a schimbat cursul vieții sale și cursul lumii”.

Papa Francisc: ”Lucrurile aparent mărunte pot fi importante. Acea ghiulea de tun a însemnat și faptul că Ignațiu a eșuat în visele pe care el le avea pentru viața lui. Dar Dumnezeu avea un vis mai mare pentru el. Visul lui Dumnezeu pentru Ignațiu nu-l avea în centru pe Ignațiu: era vorba de a ajuta sufletele. Era un vis de răscumpărare, un vis de ieșire în lumea întreagă, însoțit de Isus cel smerit și sărac”.

În viața creștină, convertirea este o chestiune de fiecare zi, căci rareori este făcută o dată pentru totdeauna. Pentru Ignațiu, a spus papa mai departe, convertirea a început la Pamplona, dar nu s-a încheiat acolo. ”El s-a convertit în timpul întregii sale vieți, zi după zi. Aceasta înseamnă că pentru întreaga sa viață L-a pus pe Cristos în centru. A făcut aceasta prin intermediul discernământului”.

Papa Francisc: ”Discernământul nu constă în a reuși întotdeauna din prima, ci în a naviga și în a avea o busolă pentru a putea întreprinde ruta care are multe curbe și cotituri, dar lăsându-se întotdeauna călăuzit de Duhul Sfânt, care ne conduce la întâlnirea cu Domnul”.

În acest pelerinaj pe pământ, a spus în continuare pontiful care a făcut parte din ordinul iezuit, ne întâlnim cu ceilalți, după cum a făcut Ignațiu în decursul vieții. ”Ceilalți sunt semnale care ne ajută să menținem ruta și care ne invită să ne convertim de fiecare dată din nou. Sunt frați, sunt situații, iar Dumnezeu ne vorbește și prin intermediul lor. Să-i ascultăm pe ceilalți. Să citim situațiile. Suntem, la rândul nostru, indicatoare rutiere pentru ceilalți, arătând calea lui Dumnezeu. Convertirea se face întotdeauna în dialog, în dialog cu Dumnezeu, în dialog cu ceilalți, în dialog cu lumea”.

Papa Francisc: ”Mă rog pentru ca toți cei care se inspiră din spiritualitatea ignațiană să poată realiza această călătorie împreună cu Familia ignațiană. Mă rog, de asemenea, pentru ca mulți alții să ajungă să descopere bogăția acestei spiritualități pe care Dumnezeu i-a dat-o lui Ignațiu”.

”Vă binecuvântez din inimă”, a spus papa în mesajul video înainte de binecuvântarea finală, ”pentru ca acest an să fie cu adevărat o inspirație pentru a merge în lume, a ajuta sufletele, văzând toate lucrurile noi în Cristos, dar și o inspirație pentru a ne lăsa ajutați. Nimeni nu se salvează de unul singur: ori ne salvăm în comunitate ori nu ne salvăm. Nimeni nu arată celuilalt calea, numai Isus ne-a arătat calea. Noi ne ajutăm unii pe alții să găsim această cale și să o urmăm”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.