Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papagalii care își ajută semenii contrazic teoria lui Charles Darwin: păsările nu au nici un beneficiu personal

American Museum of Natural History
Charles Darwin

Biologii au descoperit că papagalii africani cenușii își ajută semenii fără să urmărească niciun beneficiu imediat, în ciuda faptului că, potrivit lui Charles Darwin, ajutorul acordat celorlalți nu are sens în lumea animalelor, notează platforma Science Alert, anunță MEDIAFAX.

Se cunosc multe cazuri de animale care par să își manifeste altruismul, fie că e vorba de primate, câini, vietăți acvatice sau chiar lilieci. Pentru prima dată comportamentul altruist a fost identificat de savanți la păsări. Papagalul african cenușiu (Psittacus erithacus) este considerat una dintre cele mai inteligente zburătoare. Un studiu recent a arătat că nu este un lucru ieșit din comun ca păsările din această specie să își ofere ajutorul fără să aibă în vedere un beneficiu personal.

Citește și: Moise Guran, pe urmele lui Rareș Bogdan!

"Am descoperit că papagalii africani cenușii ajută păsările pe care le cunosc să își atingă un scop, fără să aibă niciun fel de beneficiu personal evident pentru ei înșiși”, a explicat biologul comportamentist Désirée Brucks, de la Institutul de Ornitologie Max Planck, din Germania.

Spre deosebire de primate, papagalul nu are niciun fel de reacție negativă, nici furie, nici invidie, atunci când una dintre păsările cu care este prieten primește un tratament favorabil, ba chiar par mulțumite că apropiaților li se întâmplă lucruri bune. În plus, papagalii africani s-au dovedit mai inteligenți și de cât copiii în unele teste.

Dintre păsări, corbii și ciorile sunt cunoscute pentru inteligența lor, dovedind deprinderi care nu au mai fost observate decât la primate. Cercetătorii spun că păsările din familia corvidelor au picat testul altruismului.

Testul a fost conceput pentru două tipuri de papagali: opt exemplare africane cenușii și șase papagali macaw cu cap albastru (Primolius couloni).

Păsările au fost dresate să primească mâncare în schimbul unor obiecte pe care le puteau oferi cercetătorilor. În momentul în care animalele au fost dresate să ofere câte o piuliță pentru ca alte păsări să primească hrană, numai papagalii cenușii s-au arătați interesați, chiar dacă cel care trebuia să ofere obiectele nu primea nimic în schimb, având totuși ocazia să vadă că pasărea cealaltă este hrănită pe baza schimbului.

Citește și: Descoperire șocantă a medicilor! Ce au găsit în stomacul Cristinei Țopescu .

"În mod uimitor, papagalii africani cenușii erau interesați să îi ajute pe ceilalți, chiar și atunci când celălalt exemplar nu era neapărat prietenos, astfel că au arătat un comportament foarte pro-social”, a arătat zoologul Auguste von Bayern de la Universitatea Oxford.

Rezultatele studiului au fost publicate de platforma de specialitate Current Biology.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.