Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papua Noua Guinee deschide ambasadă la Ierusalim: devine una dintre puţinele ţări care au o asemenea reprezentare diplomatică pe lângă Israel

papua noua guinee ambasada ierusalim

Papua Noua Guinee şi-a deschis marţi ambasadă la Ierusalim, devenind una dintre puţinele ţări care au o asemenea reprezentare diplomatică pe lângă Israel în Oraşul Sfânt, problemă cheie în conflictul israeliano-palestinian, scrie AFP, citat de Agerpres.

Deschiderea oficială a cancelariei a avut loc în prezenţa premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi a omologul său din Papua Noua Guinee, James Marape.

"Multe naţiuni aleg să nu-şi deschidă ambasada (în Israel) la Ierusalim, dar am luat această decizie în mod deliberat", a spus Marape.

"Pentru noi, care ne numim creştini, respectul pe care îl datorăm Domnului nu ar fi complet dacă nu am recunoaşte Ierusalimul drept capitala universală a poporului şi a naţiunii lui Israel", a adăugat Marape, invitându-l Netanyahu să vină să deschidă o ambasadă în ţara lui.

Aproape toate ţările care întreţin o prezenţă diplomatică oficială pe lângă autorităţile israeliene îşi au ambasada la Tel Aviv.

Cu Papua Noua Guinee, doar Guatemala, Honduras, Kosovo şi Statele Unite - din 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump - au ambasadă în Oraşul Sfânt.

Planul de împărţire a Palestinei votat de ONU în 1947 prevedea un statut special, internaţional, pentru Ierusalim din cauza importanţei sale pentru evrei, creştini şi musulmani.

Dar la sfârşitul primului război arabo-israelian, oraşul a fost tăiat în două, sub control israelian pentru partea de vest şi iordanian pentru partea de est.

Israelul a cucerit Ierusalimul de Est şi l-a anexat în 1967, înainte de a proclama în 1980 oraşul "unificat" drept capitală "eternă" şi "indivizibilă", decizie respinsă de Naţiunile Unite care consideră în continuare Ierusalimul de Est drept teritoriu palestinian ocupat, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.