Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paradoxul din R. Moldova: Alegerile pe care toată lumea le-a pierdut

vot-urna-alegeri

În opinia lui Valentin Naumescu, doctor în ştiinţe politice, nu se poate vorbi de victoria unei anumite tabere politice din Republica Moldova, iar acest fapt va duce spre o guvernare confuză ca orientare şi vulnerabilă ca stabilitate.

contributors.ro:

Pe vremuri, când învăţam în facultate despre cum e cu democraţia, ni se spunea că întotdeauna cineva câştigă alegerile şi altcineva le pierde. Ei bine, nu mai e aşa. De câţiva ani buni, în Europa a apărut un nou tip de scrutin – alegerile pe care toată lumea le pierde. Iar Republica Moldova este un exemplu perfect pentru asemenea alegeri, aşa cum Germania a fost un exemplu în acest sens, în septembrie 2017.
Occidentul nu a câştigat. Proeuropenii şi liberalii (în sensul larg al termenului) au sub jumătate din mandate. E simplu.
România, dacă acceptăm că a fost parte a acestor alegeri (în sensul de opţiune), nu este câştigătoarea scrutinului. Este o creştere semnificativă şi încurajatoare a suportului pentru Blocul ACUM (Maia Sandu-Andrei Năstase), noua opoziţie proeuropeană, de care se leagă mari speranţe pentru anii şi legislaturile următoare, dar, ca să facem un joc de cuvinte, acum ACUM trebuie să rămână în opoziţie, să nu facă niciun compromis şi să se consolideze pentru alegerile viitoare.
Rusia, pe care mulţi se grăbeau să o dea câştigătoare, nu are un partid sau o majoritate parlamentară care să o susţină „cu subiect şi predicat” şi care să vireze explicit spre Moscova. Preşedintele Dodon şi socialiştii mizau probabil pe minim 40-42 de mandate, în ideea că vor mai fi găsit ulterior 9-10 mandate de la Şor, de la independenţii din Transnistria (buni la toate şi la nimic) sau de la trădători din PD, cu care să facă o majoritate şi să guverneze. Le lipsesc însă, dacă acestea vor fi rezultatele finale, 18 mandate (17 în cel mai bun caz), adică aproape dublu faţă de aşteptările iniţiale, ceea ce este prea mult şi nu cred că le vor găsi.
Mai mult însă decât oricine, alegerile acestea le-a pierdut Republica Moldova. În mod normal, alegerile se fac pentru a hotărî o direcţie, o strategie clară, o opţiune fundamentală. Dacă nu se clarifică niciunul din elementele de mai sus, degeaba ai făcut alegeri. Ai pierdut vremea şi banii. Ori Republica Moldova, aşa cum va arăta noul parlament de la Chişinău, nu va avea nici opţiune fundamentală, nici direcţie, nici strategie. Va avea trei grupuri aproximativ egale, unul socialist prorus, altul oportunist, incolor, inodor şi insipid, chipurile proeuropean dar fără prea multe scrupule în acest sens şi cu singurul interes de a prelua guvernarea (cum a şi spus liderul lor, după alegeri) şi un al treilea grup de esenţă liberală şi proeuropeană, implicit o opţiune pro-românească în sensul larg al termenului, adică al unei echipe politice deschise la minte, care priveşte onest spre trecut, realist spre prezent şi lucid spre viitor, cu care se pot discuta proiecte majore şi serioase fără riscul de a te compromite.
Drumul Republicii Moldova prin deşertul crizei de soluţii politice va mai continua patru ani. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În urmă cu 25 de ani, Congresul a făcut la fel cu executivii marilor companii din industria tutunului care, în urma presiunilor, au recunoscut că ţigările pot cauza cancer şi boli de inimă şi că au împiedicat să iasă la suprafaţă  dovezi că ţigările pot da dependenţă. Interogatoriile au adus pentru sănătatea cetăţenilor americani, şi nu numai, o victorie fără egal care a avut ca efect în cele din urmă scăderea fumatului la minime istorice.
Cu şapte executivi din industria farma chemaţi să răspundă marţi întrebărilor Comisiei financiare din Senat, aşteptările sunt ca interogatoriul să devină un moment de căpătâi pentru preţurile medicamentelor date pe bază de reţetă. La fel ca predecesorii din industria tutunului, producătorilor de medicamente li se cere socoteală când furia împotriva lor a ajuns la proporţii aproape universale, scrie The New York Times.
De zeci de ani producătorii de medicamente din SUA pot stabili preţurile practic după dorinţă. Aceştia au lansat pe piaţă medicamente care costă zeci sau chiar sute de mii de dolari şi majorează preţurile produselor deja existente chiar şi cu 10% pe an.(Mai multe detalii AICI)

RFI:

În Egipt, la Charm el Cheik, se încheie în seara aceasta un summit de două zile între membrii Uniunii Europene şi ţările Ligii arabe. Principalele subiecte abordate ţin de securitate şi de conflictele regionale: Yemen, Siria, Libia. Această reuniune intervine însă şi într-un moment cînd, după cum arată un corespondent al Agenţiei France Presse, Statele Unite se dezinteresează de respectiva regiune.
Preşedintele Consiliului european, Donald Tusk, în discursul său de deschidere, duminică 24 februarie, a evocat necesitatea unei cooperări cît mai strînse în lumea europeană şi lumea arabă, două spaţii vecine cu numeroase interese comune în materie de economie, diplomaţie, securitate. “Ne aflăm astăzi aici ca să întărim cooperarea în beneficiul popoarelor noastre. Trebuie să facem acest lucru împreună pentru că altfel vor profita puteri mondiale situate departe de regiunea noastră.” Iată o frază spusă de Donald Tusk şi reluată de Agenţia France Presse. Aluziile la China şi la Rusia sunt evidente, mari puteri în aşteptarea unei ocazii pentru a umple eventual un vid lăsat de Statele Unite.
Demnitarii europeni au mai subliniat că Uniunea Europeană este pe departe primul partener al Ligii arabe, mai importat decît toţi ceilalţi combinaţi (China, Rusia şi Statele Unite).
Sigur, la Charm el Cheik nu s-a discutat despre drepturile omului şi nici despre democraţie. Securitatea, lupta împotriva terorismului, soluţionarea unor conflicte: acestea sunt urgenţele zilei. In jur de 40 de şefi de stat şi de guvern au participat la această reuniune în staţiunea balneară egipteană de la Marea Roşie, iar gazda invitaţilor, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a avut din nou ocazia să arate că Egiptul, după o perioadă de instabilitate, a revenit în prim-planul vieţii politice regionale şi nu numai.
Agenţia France Presse semnalează prezenţa la reuniune a preşedintelui român Klaus Iohannis, în contextul în care România asigură preşedinţia Uniunii Europene. Europenii au răsuflat într-un fel uşuraţi că Arabia saudită a fost reprezentată de regele Salman şi nu de prinţul moştenitor Mohamed ben Salman compromis în scandalul legat de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.