DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Parastas de șapte ani de la trecerea la cele veșnice a Arhim. Victorin Oanele, starețul care l-a tuns în monahism pe Părintele Patriarh Daniel

patriarhul daniel

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat sâmbătă, la Mănăstirea Sihăstria, Parastasul de șapte ani de la trecerea la cele veșnice a Arhimandritului Victorin Oanele, starețul care l-a tuns în monahism pe Părintele Patriarh Daniel, conform Basilica.ro.

„Dumnezeu a lucrat tot timpul în istorie diferit”, a afirmat după slujbă Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. „Fiecare om are o chemare în istoria lui Dumnezeu de a-și împlini menirea, de a duce o lucrare.”

„În timpul comunismului, Dumnezeu a lucrat în țara noastră prin oameni care și-au mărturisit credința până la capăt”, a continuat ierarhul. „Și aici, în Mănăstirea Sihăstria, părinți precum Părintele Cleopa, Părintele Ioanichie Bălan, Părinele Paisie îmbunau inima oamenilor și răspundeau la întrebări adânci ale lor.”

Preasfințitul Părinte Nichifor a afirmat că Arhimandritului Victorin Oanele „i s-a dat harisma de a îmbărbăta pe oameni, de a lăsa în urma lui o mănăstire cu îndemânare, pentru ca cei care aleg să vină în mănăstire pentru rugăciune și pentru credință să găsească loc prielnic”.

Ierarhul a omagiat statornicia Starețului Victorin Oanele în lucrarea lui, spunând că această virtute este exemplu pentru noi, toți.

„Părintele Victorin și-a dus până la capăt crucea stăreției, rămânând statornic și nevăicărindu-se nici măcar pe pat de boală”, a spus episcopul-vicar.

„Să mulțumim Domnului pentru ceea ce a lucrat și de care ne împărtășim până în ziua de azi, biserica aceasta, pietrele pe care călcăm și care prima oară au fost în gândirea lui”, a mai spus Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.

„Suntem o familie și, ca orice familie, trebuie să cinstim pe părinții și înaintașii noștri, după porunca Domnului, ca Domnul să odihnească sufletul lor, să împlinească nădejdea lor și să împlinească și nădejdea noastră că toți cei ce slujesc lui Dumnezeu și ascultă cuvântul lui vor avea în această viață curaj, înțelegere și fericire adevărată și în cealaltă Împărăția Cerurilor”, a încheiat ierarhul.

Arhimandritul Victorin Oanele s-a născut pe 1 februarie 1931 în satul Poiana, comuna Vrâncioaia, județul Vrancea. A intrat în monahism în 1952, iar între 1972 și 2014 a fost stareț al Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț devenind astfel cel mai longeviv păstor din istoria obștii.

Și-a început slujirea de stareț în vremuri grele pentru monahism, beneficiind de sprijinul și prezența marilor duhovnici Părintele Cleopa Ilie și Părintele Paisie Olaru.

A fost recunoscut pentru vocația de ctitor neobosit a numeroase biserici și construcții mănăstirești, lucrări pe care le-a împlinit după 1990. A trecut la Domnul în dimineața zilei de 24 octombrie 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.