Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parcul Botanic din centrul Timişoarei va fi iluminat electric, pentru prima dată, printr-un proiect cu fonduri europene

parcul botanic timișoara

Parcul Botanic din centrul Timişoarei va fi iluminat electric, pentru prima dată de la înfiinţarea sa, în urmă cu peste 30 de ani, printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare totală de aproape 4.000.000 de lei, perioada de implementare fiind de 24 de luni.

"Parcul Botanic nu a avut niciodată u sistem de iluminare, ceea ce l-a făcut mai puţin accesibil după anumite ore. Am reuşit să obţinem finanţare pe fonduri europene şi pentru acest proiect în valoare totală de 3.830.000 de lei. Vor fi montaţi 219 stâlpi pe o întindere de 3.400 de metri liniari, de-a lungul aleilor din parc. Sistemul va asigura siguranţa pietonilor, fiind primul sistem de iluminat dirijat din Centrul de management al traficului, ca un început pentru ceea ce vom face ulterior, în conceptul de smart-city", a afirmat, vineri, primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Șeful CCR iese la rampă: De ce sunt neconstituționale amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare

Contractul proiectului de finanţare a fost semnat, vineri, de primarul Nicolae Robu şi de directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim.

"Investiţia presupune realizarea unui sistem de iluminat public de calitate, inteligent, în Parcul Botanic din Timişoara, prin amplasarea de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, precum şi implementarea unui sistem de telegestiune, care permite controlul de la distanţă. Valoarea totală a proiectului este de 3.820.000 lei, din care 3.713.599 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni", a afirmat Sorin Maxim.

Municipalitatea a contractat, până în prezent, 19 proiecte în cadrul Axei prioritare 3 a Regio-POR 2014-2020, cu o valoare totală de 17 milioane de euro, valoarea financiară nerambursabilă solicitată fiind de circa 10 milioane de euro.

Citește și: Cel mai cunoscut medic infecționist din Europa: Povestea celui de-al doilea val este o fantezie

Municipiul Timişoara a semnat pe această axă 18 contracte de finanţare, care prevăd reabilitarea termică a unui număr de 69 de blocuri.

"Sunt proiecte în valoare totală de 17.000.000 de euro, din care 9.540.000 de euro reprezintă finanţare nerambursabilă. Acestora li se adaugă proiectul vizând iluminarea Parcului Botanic", a detaliat Maxim.

Parcul Botanic din Timişoara, denumit şi Grădina Botanică, este gândit ca un parc dendrologic şi a fost înfiinţat în perioada 1986-1990 de către arhitectul Silvia Grumeza. A urmat plantarea a peste 1.650 de specii de plante de provenienţă diversă de la parcuri din ţară, colecţii particulare şi schimburi internaţionale de seminţe. În 1995 a fost pentru prima dată declarat rezervaţie ştiinţifică, cu scopul de a proteja flora locală şi exotică.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 51: Cîțuleeee! Dorm toți...?

Parcul are utilitate ştiinţifică, didactică, educativă şi recreativă, pe timp de vară fiind scena unor activităţi de artă. Suprafaţa de 10 ha a parcului a fost împărţită pe mai multe sectoare, respectiv sectorul Flora ornamentală cu subsectorul Colecţia de trandafiri; sectorul Flora şi vegetaţia României cu subsectorul Flora Banatului; sectorul Flora regiunii mediteraneene; sectorul Flora Americii; a Asiei cu subsectorul Grădina japoneză, sectorul Sistematica plantelor, Flora medicinală şi sectorul Flora tropicală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.