Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Păreri împărțite în ALDE cu privire la alegerea în două tururi: 'Nu toţi primarii sunt de acord. Ar fi circ politic'

ALDE
ALDE sigla

Primarul comunei Livezile din judeţul Bistriţa-Năsăud, Traian Simionca, membru ALDE, l-a contrazis joi, în cadrul unei conferinţe de presă, pe liderul organizaţiei judeţene a partidului, Ioan Ţintean, în privinţa alegerii primarilor în două tururi de scrutin, spunând că o astfel de modificare ar crea "circ politic" dacă un candidat nu va reuşi să obţină majoritatea din primul tur, conform agerpres.ro

Traian Simionca se află la al doilea mandat de primar, după ce anterior a deţinut două mandate de viceprimar al comunei Livezile. 

Intervenţia primarului a venit după ce preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional, a afirmat că reîntoarcerea la alegi locale în două tururi ar fi expresia unei democraţii adevărate. 

"Credem în democraţie cu adevărat şi nu este bine ca, încă în opt ani de zile, 90% din primarii României să aibă o singură culoare, fie ea galbenă, roşie sau albastră. Nu este bine, trebuie să existe un control al societăţii în societate, asta este. Credem că democraţia adevărată, şi Tăriceanu, şi noi, care participăm la CNEx-ul central, la BPT, credem cu adevărat că asta reprezintă democraţia, să fie un control al poporului pentru popor", a declarat Ţintean.

Sondaj CURS: PSD ar câştiga alegerile europarlamentare, USR şi PLUS, pe locul 3. ALDE şi Pro România se întăresc


În replică, primarul comunei Livezile a spus că el face parte din rândul edililor care nu sunt de acord cu schimbarea legii şi care ar reprezenta o largă majoritate, şi că un al doilea tur de scrutin ar însemna costuri suplimentare, dar şi "circ politic". 

"Nu toţi primarii sunt de acord. Dacă întrebaţi orice primar din România, din orice partid politic, 90% vă spun că nu. Vorbesc de orice primar din România, orice primar o să spună că nu. Mulţi se întrebau: cum pot să ia decizii domnii de la Bucureşti fără să se consulte cu toţi, indiferent că este pesedist, penelist sau altceva? Pe cel de la PNL, dacă îl întrebi, nu este de acord. Vă spun eu, primarii nu o să fie de acord nici 90%. Eu sunt în cei 90%. Un primar care nu îşi face datoria într-o comună, lumea votează pe altcineva. De ce trebuie să fie în două tururi, să mai cheltui o tură de bani, când în alea două săptămâni se ceartă şi românii trăiesc iar cu circ politic? Păi dacă nu ieşi din primul tur, sunt cinci candidaţi şi nu ai făcut majoritatea, dacă ai ieşit primul înseamnă că ai avut valoare, nu trebuie să mergi în turul doi, să se facă alianţe, coaliţii, circuri", a precizat Traian Simionca. 

În replică, liderul ALDE Bistriţa-Năsăud a spus că nu are emoţii că vreunul dintre primarii partidului din judeţ ar pierde dacă s-ar organiza alegeri în două tururi şi că îi pare rău că a făcut parte din PNL atunci când s-a decis această modificare legislativă. 

"Este opinia primarilor. Eu vorbesc despre politica partidului, pe care îl reprezint la nivel de vicepreşedinte. Eu pot să vă spun că primarii mei, niciunul nu este în situaţia de a pierde în 2020 datorită votului în două tururi, niciunul din cei opt, asta o ştiu eu precis. Dar nu asta mă face, mă face să susţin ideea pentru că aşa cred că trebuie să fie un sistem democratic. (...) Mie îmi pare rău că am făcut parte din PNL atunci când a acceptat să se voteze într-un singur tur", a afirmat Ioan Ţintean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.