Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlament: Comisiile de resort amână raportul de revocare a preşedintelui ANCOM până la amendarea OUG 33/2017

broadbandtvnews.com
ancom

Comisia economică din Senat şi Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor au amânat marţi întocmirea unui raport de revocare din funcţie a şefului Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Adrian Diţă, până când Senatul, în calitate de Cameră decizională, va adopta o formă amendată a ordonanţei ANCOM.

Potrivit preşedintelui Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, OUG 33/2017 va fi dezbătută săptămâna viitoare în comisiile de specialitate ale Camerei superioare a Parlamentului, unde va fi amendată cu prevederea prin care şeful ANCOM poate fi revocat de Legislativ. "Am decis ca ordonanţa ANCOM, care săptămâna viitoare intră la comisie, o modificăm şi vom introduce şi prevederea prin care preşedintele ANCOM să poată fi revocat din funcţie de către Parlament. Asta este calea cea mai simplă. Aici opinia este unanimă în a respinge managementul domnului Diţă. Apoi ne vom întâlni din nou comisiile din Camera Deputaţilor şi Senat şi vom propune plenului comun decizia de revocare din funcţie a domnului Diţă", a afirmat Daniel Zamfir, după audierea şefului ANCOM.

Adrian Diţă, numit de Parlament ca preşedinte al ANCOM pe data de 11 mai, a fost acuzat marţi, în şedinţa comună a celor două comisii, la fel ca la audierea din 27 septembrie, de reorganizare "abuzivă" a instituţiei. Parlamentarii nu au fost mulţumiţi de răspunsurile pe care Diţă le-a oferit. "Vă rog foarte mult să respectaţi comisiile astea două", i-a transmis deputatul Varujan Pambuccian, care a explicat că în momentul de faţă legea nu permite revocarea din funcţie a preşedintelui ANCOM şi că OUG 33/2017 trebuie amendată în acest sens.

La rândul său, deputatul PNL Pavel Popescu i-a spus lui Diţă: "Eu pur şi simplu nu am văzut pe cineva în faţa unei comisii parlamentare care să mintă cu asemenea fluenţă cu care minţiţi dvs. Minţiţi din secundă în secundă". "Lucrurile pe care le-a făcut omul ăsta în instituţie sunt incredibile. Chiar foştii angajaţi au făcut un blog în care au început să scrie ce se întâmplă în ANCOM. Sincer vă cutremuraţi. (...) Categoric acest om nu mai merită să fie în fruntea instituţiei", a afirmat şi Daniel Zamfir, conform Agerpres.

Adrian Diţă a replicat: "Îmi cer scuze dacă am creat o poziţie neconformă. (...) Nu sunt un om perfect. Am discutat cu colegii mei acum când au revenit exact în acelaşi spirit. Mă bucur că au revenit acum (vicepreşedinţii ANCOM Bogdan Cristian Iana şi Eduard Lucian Lovin, numiţi săptămâna trecută de Parlament după ce au fost concediaţi de Diţă - n.r.). OUG 33/2017 care prevede că preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii sunt aleşi de Parlament, la propunerea Guvernului, a fost adoptată tacit pe 3 octombrie de plenul Camerei Deputaţilor.

Ordonanţa prevede că ANCOM este condusă de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, numiţi pe baza propunerii Guvernului de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi. Potrivit expunerii de motive, înainte de apariţia acestei ordonanţe, legislaţia stabilea că şefia ANCOM este asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi numiţi de preşedintele României, la propunerea Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.