Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentari olandezi sunt 'extrem de îngrijoraţi' de informaţiile potrivit cărora guvernul turc are în plan să finanţeze şcoli de weekend pe teritoriul Olandei

turcia olanda

Parlamentari olandezi sunt 'extrem de îngrijoraţi' de informaţiile potrivit cărora guvernul turc are în plan să finanţeze şcoli de weekend pe teritoriul Olandei, notează portalul de ştiri dutchnews.nl, scrie Agerpres.

În aceste şcoli ar urma să le fie predate copiilor cu dublă cetăţenie limba turcă, istoria şi religia ţării timp de cinci ore la sfârşit de săptămână, a confirmat un purtător de cuvânt al organizaţiei guvernamentale turce YTB pentru postul de televiziune NOS. 

Potrivit canalului olandez, Turcia intenţionează să deschidă astfel de şcoli în Belgia, Germania, Franţa, precum şi în Olanda. 

Şcolile, care vor avea un număr de până la 25 de elevi, vor fi finanţate cu până la 7.000 de euro anual, iar părinţii vor fi de asemenea încurajaţi să contribuie, a indicat NOS. 

Parlamentari olandezi se declară îngrijoraţi de efectele unor astfel de şcoli asupra integrării şi vor ca guvernul olandez să urmărească cu atenţie aceste evoluţii.

Citește și: Angela Merkel a respins orice modificare de frontiere în Balcani

Este îngrijorător faptul că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pare să-i considere pe turcii din Olanda drept supuşi turci, 'care ar trebui să-l asculte şi să meargă la acest gen de şcoli', a declarat deputatul Jan Paternotte, din partea formaţiunii D66. Acesta este încă un exemplu de interferenţă a Ankarei în vieţile turcilor din Olanda, a subliniat el. 

Ministrul olandez pentru afaceri sociale, Wouter Koolmees, responsabil cu integrarea, a declarat că nu consideră o problemă dacă imigranţii păstrează legăturile cu rădăcinile lor: 'Ceea ce nu vrem este o educaţie destinată să împiedice integrarea în Olanda sau să stimuleze opinii antidemocratice. Dacă vom constata că se întâmplă acest lucru, atunci guvernul va interveni', a declarat ministrul. 

Olanda şi Turcia au convenit în iulie să-şi normalizeze relaţiile diplomatice, grav afectate din martie 2017, când Olanda a refuzat să permită intrarea pe teritoriul său a doi miniştri turci pentru a face campanie în favoarea referendumului controversat privind extinderea prerogativelor preşedintelui turc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.