Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentari PSD îi cer lui Vlad Voiculescu măsurile întreprinse de Ministerul Sănătății în prevenirea incendiilor din spitale

Radu Pop
Inquam Photos - George Călin
Inquam parlamentari PSD

Parlamentarii PSD îi adresează o interpelare Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la măsurile întreprinse de Ministerul Sănătății în prevenirea incendiilor din spitale, după identificarea deficienților în urma tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț:

„Domnule Ministru,

În conformitate cu art. 112 din Constituția României, „Guvernul și fiecare dintre membrii săi au obligația să răspundă la întrebările și interpelările formulate de deputați sau senatori”. De asemenea, potrivit art. 172, alin. (1), din Regulamentul Camerei Deputaților, răspunsurile la întrebările scrise, adresate membrilor Guvernului, se transmit parlamentarilor în cel mult 15 zile.”

Având în vedere gravitatea excepțională pe care o prezintă incendiile repetate în spitalele din România și mai ales în cele care asigură suportul pentru tratamentul cazurilor severe de COVID-19, vă solicităm să răspundeți cu celeritate la următoarele aspecte care țin în mod direct răspunderea Ministerului Sănătății și a dumneavoastră personal, în calitate șef al acestei instituții.

Acțiuni întreprinse de Ministerul Sănătății pentru prevenirea incendiilor în unitățile spitalicești

Vă solicităm să prezentați documentele care atestă măsurile întreprinse de Ministerul Sănătății după primirea Notei-Raport privind informarea ministrului sănătății referitoare la aspecte din domeniul apărării împotriva incendiilor, înregistrată cu nr. 75.405, emisă de Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență în data de 14 decembrie 2020, după tragedia de la Spitalul Județean de la Piatra Neamț.

Acțiuni întreprinse de noua conducere a Ministerului Sănătății, după învestirea guvernului Cîțu

Din momentul învestirii dumneavoastră în funcția de Ministru al Sănătăți și până la incendiul de la Institutul Matei Balș, au mai avut loc incendii în alte trei unități spitalicești, respectiv pe 25 decembrie 2020 la Spitalul de Psihiatrie din Socola, jud. Iași (soldat cu decesul unui pacient), pe 2 ianuarie 2021 la Spitalul Municipal Roman, Jud. Neamț și pe 5 ianuarie la Spitalul de Psihiatrie Gătaia (secția suport COVID), Jud. Timiș.

Dată fiind frecvența ridicată a acestor incidente care indică deja prezența unui fenomen generalizat la nivelul sistemului spitalicesc din România vă solicităm să prezentați documentele care atestă măsurile întreprinse sau cel puțin inițiate de dumneavoastră în calitate de ministru înainte de incendiul de la Institutul Matei Balș pentru prevenirea incendiilor în spitale

După incendiul de la Institutul Matei Balș ați anunțat că într-o săptămână veți anunța „Măsurile pentru siguranță la incendiu în fiecare spital” și constituirea unui „Fond Național pentru Siguranța Pacienților în Spitale”.

Vă solicităm să explicați de aceste acțiuni sunt prezentate abia după tragedia de la Institutul Matei Balș? De ce nu le-ați anunțat „în cel mult o săptămână” de la preluarea mandatului, mai ales că au mai avut loc alte patru incendii în mandatul dvs.? De ce a fost nevoie de incendiul de la Institutul Matei Balș ca să începeți ceva în acest domeniu?

Însușirea informațiilor privind problemele semnalate de DSU-IGSU în privința

Potrivit informațiilor apărute în mass-media, fostul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru, v-a lăsat un raport cu măsurile necesare pentru prevenirea incendiilor în spitale, document întocmit după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț. Tot potrivit presei, a reieșit că nu ați citit acest document până la data producerii incendiului de la Institutul Matei Balș?

Ați citit acest document? Admiteți că însușirea din timp a raportului întocmit după evenimentul Piatra Neamț v-ar fi permis să inițiați măcar anumite măsuri pentru prevenirea incendiilor din spitale și mai ales în secțiile COVID?

Instituirea unui protocol special pentru secțiile suport COVID, cu saturație mare de oxigen

În conferința de presă susținută pe data de 30 ianuarie 2020, după incendiul de la Matei Balș, ați admis că saturație mare de oxigen din secțiile spitalicești în care se tratează cazurile severe de COVID-19 reprezintă un risc suplimentar care pune în pericol viața pacienților și că veți anunța în scurt timp un protocol special care să fie aplicat în aceste secții. Tot pe 30 ianuarie 2020 ați anunțat că veți propune „în scurt timp” un protocol special pentru aceste secții în care se tratează pacienții

Alte state din Uniunea Europeană au stabilit astfel de proceduri încă de la începutul pandemiei SARS-CoV2, cum sunt de pildă, autoritățile din Sănătate din Marea Britanie care au introdus în 25 martie 2020 un protocol special pentru secțiile COVID care prevede îndrumări pentru îmbunătățirea densității ventilatoarelor și pentru maximizarea nivelului de schimbări de aer prin ventilație naturală și mecanică și a obligat spitalele să monitorizeze regulat încăperile expuse pentru a se asigura că îmbogățirea oxigenului este controlată.

Având în vedere tragedia de la Piatra Neamț de ce nu ați emis acest protocol „în scurt timp” de la preluarea mandatului dvs., mai ales că unul dintre incendiile produse ulterior învestirii dvs. în funcție a avut loc într-o secție suport COVID de la Spitalul de Psihiatrie Gătaia!).

De ce a trebuit să asistăm neputincioși la o nouă tragedie pentru a anunța un astfel de protocol special pentru desfășurarea activităților în camerele cu saturație mare de oxigen?

Vă solicităm să ne răspundeți în scris la întrebările de mai sus”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.