Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii PSD dau liber la defrișări!

paaduri

 Si asta in conditiile in care deja ilegal in Romania se taie 3 hectare de padure pe ora.

Cine este proprietar de teren forestier ar putea să-şi defrişeze legal întreaga suprafaţă de pădure pentru a-şi construi pensiuni, spaţii de agrement, baruri, piscine şi spa-uri, totul în scop turistic. Potrivit unor amendamente depuse de 38 de deputaţi pesedişti la Codul Silvic, pădurile vor putea fi incluse în intravilan în aceste condiţii şi vor putea fi scoase integral din fondul forestier pentru a construi unităţi turistice. Semnificativ este faptul că ZECE DINTRE EI SUNT PROPRIETARI DE PĂDURI. Iniţiatorul legii este deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Iniţiativa pesediştilor nu este susţinută de Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Doina Pană spunând că regimul silvic va rămâne la fel de strict şi că nu va permite imobiliare în păduri, indiferent de partidul care propune aşa ceva. În replică, Rădulescu o trimite pe Doina Pană în Sahara.

În frunte cu pesedistul Cătălin Rădulescu, 38 de deputaţi vor să dea liber la defrişări pentru proprietarii de păduri în scopul construirii de pensiuni, terenuri de recreere sau agrement, în scop turistic. Astfel, 37 de pesedişti şi un conservator şi-au pus semnătura pe o serie de amendamente aduse la Codul Silvic, astfel încât nu doar că pădurile vor putea fi incluse în intravilan, ci vor putea fi scoase din fondul forestier naţional până la 100% din suprafaţă.

În expunerea de motive a proiectului de lege, iniţiatorul susţine că măsura vine pentru încurajarea investiţiilor în turismul montan.

”Să facem şi noi ca francezii, nemţii, belgienii, care au construit, nu au pus limită de scoatere din circuitul silvic, cum e acum la noi. Poate vreau să fac un resort, mă duc cu familia şi nu vreau să stau o noapte acolo, vreau să stau o săptămână ca să cheltuiesc bani acolo”, a declarat, pentru gândul, Cătălin Rădulescu.

„Având în vedere că şi acum se permite defrişarea, cred că a da voie să se construiască unităţi de cazare turistică în anumite zone va fi benefic pentru zonele respective”, a precizat şi Ninel Peia, contactat de gândul.

Mai mult, deşi în forma actuală a Codului silvic, este permisă scoaterea definitivă din fondul forestier, cu condiţia compensării acestora, pentru astfel de construcţii, a unor suprafeţe de maximum 5% din suprafaţa terenului, dar nu mai mare de 200 de metri pătraţi, aceiaşi deputaţi au semnat pentru o permisivitate mai largă: 100% din suprafaţă.

Suprafaţa care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, poate fi de 100% din suprafaţa proprietăţii forestiere”, se arată înamendamentul depus.

Deşi modificarea este trecută negru pe alb, nici măcar iniţiatorul nu o recunoaşte. ” Eu nu am scris aşa, 100% din suprafaţa construită, nu suprafaţa forestieră. E o prostie dacă scrie aşa. 200 metri pătraţi e foarte puţin. Nu poţi să pui limită de suprafaţă, dar poţi să treci acolo nişte chestiuni ca să nu se poată tăia decât ceea ce este necesar pentru construcţiile de turism, nu pentru altceva”, s-a sucit Rădulescu.

Uşor confuz este şi un alt semnatar al proiectului de lege, Mihai Weber. Aflat la primul mandat în Parlament, deputatul şi-a învăţat lecţia: chiar dacă depui un amendament, bun sau prost, e cale lungă până să fie adoptat. Aşa că o recunoaşte şi el: „Mai e cale lungă până să treacă legea. Înseamnă că o să fie praful pe ea”, spune el, râzând.

Una peste alta, proiectul depus de ei nu prea are susţinere. A primit aviz negativ atât de la Guvern, cât şi de la comisia de industrii, iar Senatul l-a respins.

Iniţiatorul Rădulescu o trimite la plimbare pe Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor pentru că se opune acestui proiect. ”Ea să vorbească în cunoştinţă de cauză cauză pentru că ea habar n-are despre ce vorbeşte. Îi explicăm noi cum stă treaba, ea să se ducă în Sahara să locuiască. Dar şi în Sahara au fost oameni deştepţi care au creat oaze”, i-a reproşat pesedistul.

Reacţionând la afirmaţia că ”imobiliarele nu au ce căuta în pădure”, Rădulescu n-a ratat şansa de a o mai critica o dată pe Doina Pană. ”Nu-i problemă, d-aia suntem noi în Parlament, ca să-i deşteptăm pe unii care au dormit. Ea trebuie să înţeleagă. Eu am mai spus, sunt şi mulţi dobitoci în PSD. Nu suntem toţi deştepţi, sunt şi proşti, şi cu rea credinţă. Păi dar unde le vrea, în cer? Ce înţelege ea prin imobiliare? Nu că-şi face unul cartier de vile în munţi. Dar omul cât înţelege, atâta minte are”, a adăugat el.

10 din 38, în conflict de interese "moral"

O altă problemă a iniţiativei legislative o reprezintă şi un posibil conflict de interese. Zece din cei 38 de semnatari deţin terenuri forestiere, ceea ce ar însemna că există posibilitatea ca proiectul de lege să fi fost scris în interes personal.

Deşi legal, potrivit Codului penal, la conflictul de interese nu se încadrează şi în cazul „emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”, moral se poate discuta despre un interes personal al iniţiatorilor.

Ninel Peia scapă rapid de suspiciune. Astfel, după cum punctează şi el, potrivit declaraţiei de avere, deţine un teren forestier la Moara Vlăsiei, însă a fost introdus în intravilan în 2006.

În cazul celorlalţi nouă însă, terenurile forestiere sunt în extravilan.

Întrebat dacă se află în conflict de interese prin semnarea acestui proiect de lege, deputatul Weber stă puţin pe gânduri. „Da, dumneavoastră aveţi o gândire tare profundă, nu m-am gândit la aspectul ăsta, sincer să fiu. Da, este, nu ştiu, am moştenire suprafeţe de teren forestier, dar nu m-am gândit la asta. Dacă se pune problema aşa, m-aş retrage de pe lista de semnatari.”

sursa gândul.info

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.