Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii USR acuză o manevră de 'spălare' a plagiatorilor printr-un amendament strecurat în Camera Deputaţilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam moțiune Vlad Voiculescu Camera Deputaților

Mai mulţi parlamentari USR s-au declarat nemulţumiţi, luni, de faptul că plagiatorii "sunt spălaţi" printr-un amendament depus la Camera Deputaţilor la un proiect privind modificarea Legii educaţiei naţionale, dezbătut de Comisia de învăţământ, şi au anunţat că, dacă acest amendament va trece de plen, vor sesiza Curtea Constituţională.

"În şedinţa Comisiei de învăţământ de la Camera Deputaţilor ar fi trebuit să fie discutate lucruri care ţin de Legea educaţiei naţionale. Din păcate, ne-am întâlnit cu o situaţie cu totul şi cu totul atipică - un amendament "minune" depus la o lege, care a fost pusă în sertarul Comisiei de muncă de peste un an, a fost adăugat în regim de urgenţă, iar acest amendament fără nicio legătură cu maniera în care cadrele didactice ar trebui să iasă la pensie, pe parcursul anului şcolar, a fost adăugat şi votat de majoritatea membrilor comisiei, un amendament care spală plagiatele realizate în obţinerea titlurilor de doctorate înainte de anul 2011", a declarat senatorul Ştefan Pălărie, la Parlament.

El le-a solicitat "partidelor mari să înceteze cu această practică de a depune amendamente fantomă, de a folosi "cai troieni" prin care doresc să realizeze cu orice preţ, chiar cu disperare, această legitimizare a plagiatelor din învăţământul românesc".

Senatorul a menţionat că amendamentul, care aparţine deputatului PSD Adrian Solomon, preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, arată că este vorba despre "o situaţie orchestrată din umbră" şi a adăugat că proiectul de lege a intrat pe ordinea de zi a plenului în regim de urgenţă, deşi a "zăcut în sertare" mai bine de un an.

Şi senatorul USR Irineu Darău a arătat, la rândul său, că amendamentul vine la câteva zile după ce un amendament similar, aparţinând unui deputat al minorităţilor naţionale, a fost retras, iar acum se încearcă trecerea lui în regim de urgenţă "pentru a spăla plagiatorii".

"Este un lucru inacceptabil, oamenii care au plagiat ştiu că au plagiat şi probabil că sunt în funcţii înalte acum şi vor să îşi spele aceste plagiate. (...) Intenţia este clară, disperarea este mare, mă întreb cine are interesul ca în câteva zile să îi fie spălat plagiatul. Facem un apel către ministrul Educaţiei, care ar trebui să ia atitudine imediat. (...) Plagiatele nu ar trebui să aibă termen de expirare", precizat el.

Deputatul USR Andrei Miftode a opinat că un astfel de amendament este neconstituţional, nu are nicio legătură cu legea iniţială şi a anunţat că, dacă proiectul de lege va trece de plen, Uniunea Salvaţi România va face plângere la CCR.

"Este vorba de amnistierea tuturor plagiatorilor de dinainte de 2011. Problema principală este că, înainte de 2011, legea era foarte laxă, iar ei vor practic să elimine toate prevederile din Legea educaţiei, din 2011, pentru a se aplica acea legislaţie laxă de dinainte de Legea educaţiei din 2011", a spus deputatul.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.