Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul britanic a adoptat o lege controversată, eliminând urmărirea penală legată de violențele din Irlanda de Nord

greatbritishmag.co.uk
marea britanie steag

Parlamentul din Marea Britanie a adoptat marţi o lege foarte controversată care vizează abandonarea urmăririlor penale legate de violenţele care au zguduit Irlanda de Nord timp de trei decenii, notează AFP, citat de Agerpres.

În pofida numeroaselor lor critici aduse textului, membrii nealeşi ai Camerei Lorzilor au adoptat proiectul de lege al guvernului, care acum trebuie promulgat de regele Charles al III-lea, o formalitate.

Textul, prezentat în mai 2022 de guvernul conservator, propune abandonarea procedurilor judiciare legate de conflictul din Irlanda de Nord pentru soldaţii britanici şi paramilitarii care decid să coopereze cu autorităţile.

Peste 3.500 de persoane au murit în cele trei decenii ale conflictului nord-irlandez în care s-au înfruntat loialişti, în principal protestanţi, şi republicani, în principal catolici.

Aproximativ 1.200 de decese fac în continuare obiectul unei anchete a poliţiei, potrivit guvernului britanic. Pentru Londra, legea urmează să permită închiderea a sute din aceste cazuri nerezolvate.

Legea este denunţată de familiile victimelor, de întreaga clasă politică nord-irlandeză, precum şi de guvernul irlandez, care a anunţat deja că studiază fezabilitatea unui recurs în justiţie împotriva textului. De asemenea, Consiliul Europei şi-a exprimat recent "îngrijorarea profundă" cu privire la eşecul Regatului Unit de a rezolva divergenţele din jurul acestui text.

Marţi, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a scris pe reţeaua X (fostă Twitter) că "regretă" adoptarea acestei legi "în pofida îngrijorărilor (...) legate de faptul că încalcă obligaţiile internaţionale ale Regatului Unit în domeniul drepturilor omului". "Îndemnăm ca aceasta să fie reexaminată şi solicităm ca drepturile victimelor să fie în centrul gestionării moştenirii din perioada Tulburărilor", a adăugat el.

Legea a fost, însă, întotdeauna bine primită de asociaţiile de veterani, care consideră că unii soldaţi au făcut obiectul unor urmăriri penale incorecte.

În noiembrie 2022, pentru prima dată de la sfârşitul conflictului în 1998, un fost soldat britanic, David Holden, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru uciderea, în 1988, a unui bărbat, împuşcat în spate la un punct de control.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.