Provenit din alegerile anticipate din octombrie, Guvernul dispune de sprijinul a 111 dintre cei 200 de deputați. Coaliția tripartită este compusă din social-democrați (CSSD), mișcarea populistă ANO (a omului de afaceri Andrej Babis) și creștin-democrați (KDU-CSL).
Dintre cei 181 de deputați prezenți, 110 au votat în favoarea Guvernului după o dezbatere de peste 12 ore. Partidele din opoziție TOP 09 și ODS au votat împotrivă, comuniștii (KSCM) s-au abținut, iar aleșii partidului populist Zorii Democrației Directe au părăsit sala înaintea votului.
'Obiectivul nostru este de a încuraja creșterea și prosperitatea, dar și de a ține în frâu finanțele publice', a declarat premierul Sobotka în deschiderea dezbaterii.
Guvernul s-a angajat să mențină deficitul public sub 3% din PIB în timpul mandatului său de patru ani.
Șeful ODS, Petr Fiala, a exprimat îndoieli cu privire la viitoarea finanțare a promisiunilor guvernului în domeniul social.
Guvernul, care se declară proeuropean, își propune să lucreze la aderarea țării la pactul bugetar european, susținut de toate țările din UE cu excepția R. Cehe și a Marii Britanii.
Instalarea Guvernului, după peste trei luni de la alegerile legislative, a pus capăt unei îndelungate crize politice marcate de scandaluri de corupție și moravuri, care a dus la căderea în iunie a Guvernului de centru dreapta condus de Petr Necas.
Necas, fostul lider al ODS, a fost inculpat recent pentru corupție și riscă o condamnare de până la șase ani închisoare.
Noul guvern îi succedă celui interimar condus de economistul Jiri Rusnok, compus din miniștri apropiați președintelui Milos Zeman, care a condus țara din iulie fără a obține încrederea Parlamentului.
Agerpres