Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Elveției refuză să autorizeze reexportul de arme și muniție către Ucraina

thefirearmblog.com
arme elvetia interzicere

Camera Reprezentanților din Elveția a respins o propunere de autorizare a reexportului de material de război fabricat în Elveția către Ucraina.

Decizia a fost votată joi seară cu 98 de voturi pentru, 75 împotrivă - și 2 abțineri. Acest lucru s-a întâmplat în aceeași zi în care președintele elvețian Alain Berset s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul Comunității Politice Europene (CPE) din Moldova, notează Swiss Info.

Camera Reprezentanților a decis că, pentru moment, Elveția nu va relaxa regulile privind exportul de material de război către Ucraina, lucru pe care o comisie parlamentară îl recomandase luna trecută.

Comisia pentru politică de securitate adoptase două moțiuni de relaxare a regulilor privind reexportul de armament elvețian, care au fost aprobate și într-o comisie a Senatului. Acest lucru a venit după ce unele țări precum Germania, Danemarca, Olanda și Spania au cerut Elveției să trimită unele muniții și arme fabricate în Elveția pentru a sprijini Ucraina în lupta împotriva Rusiei.

Partidul Popular Elvețian, care deține cele mai multe locuri în Camera Reprezentanților, a fost unul dintre principalii opozanți ai acestei propuneri. Verzii au fost, de asemenea, împotrivă. "A accepta această inițiativă înseamnă să te angajezi în favoarea unuia dintre protagoniști (...) și, prin urmare, să încalci neutralitatea", a declarat deputatul Partidului Popular Jean-Luc Addor.

Parlamentarul Partidului de Centru, Thomas Rechsteiner, a susținut că propunerea ar fi ajutat în mod concret Ucraina. "Prin aceasta, s-a găsit o fereastră foarte mică pentru a trimite un semnal că Elveția își aduce cumva contribuția în acest conflict".

„O întâlnire productivă”

În ceea ce privește întâlnirea cu Republica Moldova, Berset a declarat pe Twitter că a avut o "întâlnire productivă cu dl Zelenski despre situația de pe teren, ajutorul umanitar elvețian și reconstrucția".

Radioul public elvețian RTS a relatat că cei doi lideri au discutat - printre altele - chestiunea reexportului de arme. Berset a declarat că, în opinia sa, "poziția și rolul Elveției sunt foarte bine înțelese de ucraineni".

Olanda cere Elveției 96 de tancuri pentru Ucraina

Joi, ziarele din grupul Tamedia au relatat că Olanda, prin intermediul premierului său Mark Rutte, a cerut Elveției să elibereze 96 de tancuri de luptă Leopard 1 nefuncționale, pentru a fi trimise Ucrainei.

Tancurile, care sunt depozitate în Italia, fac de asemenea obiectul unei cereri de export depuse de compania de armament de stat elvețiană Ruag, care dorește să le vândă companiei germane Rheinmetall. Oficialii elvețieni au refuzat să comenteze cererea olandeză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.