Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European adoptă noi măsuri pentru a spori încrederea consumatorilor

European Parliament
UE PE parlamentul european

Eurodeputații au adoptat miercuri noi măsuri pentru a asigura fiabilitatea și transparența procedurii de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare.

Parlamentul a aprobat noile reglementări (cu 603 voturi pentru, 17 împotrivă și 27 abțineri), convenite deja informal cu miniștrii UE, menite să asigure că procedura de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare este mai fiabilă, mai transparentă și mai obiectivă.

Citește și: Mega-lovitură pentru Gică Popescu! Va fi executat silit pentru o sumă colosală

Studiile nefavorabile nu vor mai putea fi ținute în secret

Noile reglementări vor crea un registru european al studiilor comandate, pentru a garanta că întreprinderile care solicită o autorizație furnizează toate informațiile relevante și nu țin în secret studiile nefavorabile. Acest lucru va permite Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să facă publice studiile existente, pentru a identifica datele științifice relevante și pentru a asigura acuratețea cercetării.

Citește și: Judecătorii au decis! Radet a intrat în faliment:’Trebuie să mulțumim pentru asta Ministerului Energiei’

În plus, pentru a se asigura că noile norme sunt transparente, solicitanții trebuie să dezvăluie toate informațiile relevante pentru evaluarea gradului de siguranță; totuși, anumite informații, cum ar fi procesul de fabricație sau de producție, pot fi păstrate confidențiale.

În cele din urmă, noile măsuri sprijină, de asemenea, punerea în aplicare a unei noi proceduri de consultare, care să permită EFSA să ofere consiliere solicitanților cu privire la modalitatea corectă de depunere a cererii de autorizare, făcând întregul proces mai fiabil.

Citește și: Adio, dosare penale! Cum ar putea scăpa Dragnea nepedepsit

Raportorul Pilar Ayuso, (EPP,Spania) a declarat: „Acest acord ne permite să avem un proces decizional bazat pe dovezi științifice, pentru a garanta un nivel ridicat de siguranță și sănătate publică în Europa, îmbunătățind în același timp încrederea publicului și transparența în procesul de luare a deciziilor".

Citește și: Mega-lovitură pentru Gică Popescu! Va fi executat silit pentru o sumă colosală

Noile norme abordează îngrijorările exprimate cu ocazia inițiativei cetățenești europene cu privire la glifosat, în legătură cu transparența studiilor științifice utilizate pentru evaluarea pesticidelor. De asemenea, acestea vin ca urmare a exercițiului de verificare a adecvării legislației alimentare generale lansată în 2014 și finalizată în ianuarie 2018 de către Comisie.

Miniștrii UE vor adopta în mod formal acum textul, înainte de intrarea în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.