Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European cere integrarea deplină a României în spațiul Schengen

facebook.com
Emilian Pavel

Sergei Stanishev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), a fost desemnat raportor principal al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European pentru noul Raport privind aplicarea deplină a legislației Schengen în cazul României și Bulgariei.

Comisia LIBE, din care face parte şi eurodeputatul Emilian Pavel, a inițiat acest raport pentru a cere clar – mai ales Consiliului, dar și Comisiei Europene, aplicarea aguis-ului comunitar și, prin urmare, integrarea deplină a celor două țări în spațiul Schengen.

Textul Raportului amintește faptul că însuși Consiliul, încă din Iunie 2011, afirma fără echivoc, public și în documente oficiale, faptul că cele două țări îndeplinesc TOATE criteriile de aderare la spațiul Schengen! Același lucru a fost afirmat oficial, de Comisia Europeană – cel mai recent în Septembrie 2017 și de Parlamentul European – prin rezoluția adoptată în Mai 2018.

Raportul respinge din nou ideea unor State Membre de mâna a doua și consideră inacceptabilă situația actuală, în care România și Bulgaria respectă și aplică legislația Schengen, fără a se putea bucura pe deplin de statutul de membri deplini, pe care în mod legal ar trebui să îl aibă de aproape un deceniu.

Mai mult, Parlamentul intenționează să ceară Consiliului renunțarea la integrarea în două etape – frontiere aeriene și maritime și ulterior, frontiere terestre, neexistând baze legale pentru această abordare.

Din punct de vedere tehnic, vor urma discuțiile în comisie asupra textului raportorului, depunerea de amendamente, votarea propunerii asumată de LIBE și supunerea ei votului plenului Parlamentului European.

După parcurgerea tuturor acestor etape, Consiliul va avea obligația de a se consulta cu Parlamentul European și de a formula o inițiativă clară pentru integrarea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, precizează europarlamentarul PSD Emilian Pavel, într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.