Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European critică 'autoritarismul' lui Recep Erdogan! Reacție dură de la Ankara: 'Sunt evaluări tendențioase și nerealiste!'

albawaba.com|
Recep Erdogan, nervos

Parlamentul European a avertizat marţi împotriva degradării situaţiei drepturilor omului în Turcia, solicitând eforturi reale de la Ankara fără de care nicio perspectivă de reluare a negocierilor de aderare la UE nu ar fi posibilă, relatează AFP, informează Agerpres. Turcia, pe de altă parte, susține că evaluarea este „tendențioasă și nerealistă”.

Cu 448 de voturi (67 de voturi împotrivă, 107 abţineri), deputaţii au adoptat un raport care deplânge ''declinul libertăţilor fundamentale, al democraţiei şi statului de drept'' în Turcia şi insistă asupra ''lipsei de voinţă politică pentru a duce la îndeplinire reformele necesare'' în acest domeniu.

Parlamentul şi instituţiile europene ''nu trebuie să tacă în faţa actualei spirale autoritare în care se scufundă ţara'', a susţinut în cursul unei dezbateri, luni seară, europarlamentarul socialist spaniol Nacho Sanchez Amor, autorul raportului.

În timp ce Parlamentul European consideră ''esenţială'' cooperarea UE-Turcia şi recunoaşte o îmbunătăţire recentă a relaţiilor cu Ankara, un mediator important în războiul din Ucraina, el insistă asupra problemelor constante care apar cu statele membre vecine, în special Cipru şi Grecia.

Parlamentul European deplânge, de asemenea, obiecţiile Turciei faţă de aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, solicitând ca cererile acestor ţări să fie examinate ''cu bună-credinţă''.

Ankara blochează intrarea Suediei şi a Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, acuzând aceste două ţări scandinave că adăpostesc ''terorişti'' ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţi ai acestora.

Vezi si: Erdogan face o promisiune dură: 'Indiferent de prețul pe care îl plătim, vom continua să fim dușmanul asupritorului'

Reacție vehementă de la turci

Turcia a respins marți "evaluările tendențioase și nerealiste" ale Parlamentului European, cu o "abordare superficială și lipsită de viziune" în raportul său pentru 2021 privind țara. Difuzând o declarație după ce Adunarea Generală a organismului legislativ european a aprobat raportul mai devreme în cursul zilei, Ministerul turc de Externe a declarat că Ankara nu acceptă raportul care ignoră necesitatea de a consolida relațiile dintre Turcia și UE prin eforturi reciproce.

Turcia se așteaptă în primul rând ca Parlamentul European să nu devină un instrument pentru "cercuri cu vederi înguste", precum și să aibă o atitudine încurajatoare față de instituțiile UE pentru relansarea negocierilor de aderare, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, până în prezent, acesta a adoptat "o poziție opusă", afirmă declarația, adăugând că această atitudine "nu este surprinzătoare" din partea Parlamentului European, care tolerează membri ai grupurilor „teroriste care fac propagandă teroristă”.

Parlamentul UE și-a pierdut credibilitatea în ochii publicului turc, a declarat ministerul și a subliniat că "opiniile nefondate" din raportul care reflectă afirmațiile privind democrația, statul de drept și drepturile omului în Turcia, precum și eforturile "înguste" ale unor membri ai UE referitoare la problemele legate de Marea Egee, Mediterana de Est și Cipru "nu ne sunt de niciun folos".

Turcia se așteaptă ca UE și toate instituțiile UE să își îndeplinească obligațiile față de Ankara, să revitalizeze procesul de aderare, să accelereze dialogul privind liberalizarea vizelor, să înceapă discuțiile pentru actualizarea uniunii vamale, să sporească cooperarea în lupta împotriva terorismului și, mai ales, să pună în aplicare schema de admitere voluntară umanitară din 2016 în cadrul cooperării în domeniul migrației, a declarat aceasta.

În declarație se arată că, în loc să încurajeze luarea de măsuri în aceste domenii, raportul constituie un nou exemplu al atitudinii detașate, ideologice și părtinitoare a Parlamentului European și nu face decât să-i afecteze reputația.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.