Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European ia partea unui terorist, Ungaria va protesta internațional

Hungary Today
armata ungaria

Guvernul ungar va protesta pe lângă organizaţiile internaţionale împotriva recentei rezoluţii adoptate de Parlamentul European (PE) în care acesta "a luat partea unui terorist în defavoarea Ungariei şi a poliţiei sale care au fost atacate", a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto în cadrul unei conferinţe de presă, transmite MTI preluat de agerpres.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, rezoluţia Parlamentului European "caută scuze" pentru o persoană condamnată pentru terorism, ceea ce este "inacceptabil şi intolerabil". Szijjarto a explicat că persoana la care se face referire în textul rezoluţiei, un bărbat prezentat ca Ahmed H., a condus un grup de migranţi la punctul de trecere de la Roszke pentru a "lansa un atac împotriva poliţiei ungare aruncând pietre, bucăţi de beton şi sticle ore în şir". 

În acest sens, guvernul ungar va trimite un apel către Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic NATO, a subliniat ministrul de externe de la Budapesta. 

Parlamentul European a votat la 17 mai o rezoluţie în favoarea invocării împotriva Ungariei a Articolului 7 din Tratatul UE - ce poate duce la suspendarea dreptului de vot al acesteia - pentru "încălcarea gravă a valorilor" europene. Instituţiile europene sunt nemulţumite de unele politici promovate de premierul Viktor Orban, respectiv modificările legislative ce privesc politica de azil pentru refugiaţi, organizaţiile nonguvernamentale şi educaţia. 

Premierul Viktor Orban a criticat la rândul său rezoluţia PE într-un interviu acordat acum 10 zile postului public Kossuth Radio, referindu-se între altele la un pasaj din document referitor la nişte divergenţe între poliţia ungară şi un grup de migranţi la graniţa de sud a Ungariei, în septembrie 2015, pasaj în care se afirmă că un cetăţean sirian implicat în respectivul incident "a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru simplul motiv că a folosit un megafon pentru a calma tensiunile şi că a aruncat cu trei obiecte în poliţia de frontieră". În realitate, a spus premierul ungar, sirianul în cauză a forţat zidul de la graniţă, a folosit megafonul pentru a încerca să instige mulţimea şi i-a atacat pe poliţiştii de frontieră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.